LÅT MEDBORGARNA FÅ ETT LEKFULLT EVENEMANG
LIKT VENEDIGS KARNEVAL!

Brev till Kungliga operans vd Anders Franzén
Datum: den 17 januari 2005 -13.28.23
Till: anders.franzen@operan.se
Ämne: Stockholmsoperan når världsstatus

Bästa Anders!
Här kommer ett brev med ett förslag + önskan om möte.

Under snart 10 års tid har jag arbetat enormt hårt för att få till ett årligt kulturellt evenemang som bygger på platsen Stockholms egen kulturhistoria. Det började på Stiftelsen Stolta Stad 1995, där vi i första hand arbetade för att sätta stopp för Tredje spåret, som skulle läggas 11 meter från Magnus Ladulås huvud. Stadens hela kultur elit backade upp oss. Vi hade bl a ett trevligt samarbete med en av Dina föregångare, Eskil Hemberg, i Storkyrkan.

Det projekt som vi startade där kallades då "Stockholms historiska festival". På tre år växte det snabbt. Diamanten var en maskeradbal i 1700-talets anda. Min förhoppning att få förlägga den på Börshuset gick inte pga rigorösa säkerhetsbestämmelser, den placerades då hos restaurang "De fyras krog" i Gamla stan. Den dåvarande ägaren Markus Saari var ett stort stöd. (Numera chef för Restaurangernas Dag).

När staden skulle fira 750 årsjubileum och jag anställdes som projektansvarig för "Den historiska staden" så träffade stabschefen Berit Svedberg och jag Din föregångare Bengt Hall. Det var för mig det viktigaste samarbetet vi skulle initiera. För hur skulle en berättelse om stadens 750-åriga historia kunna berättas utan att lyfta fram Stockholmsoperan och den fantastiske Gustaf III?

Mitt förslag var ju självklart en storstilad sprakande glittrig maskeradbal i Gustaf IIIs anda på Operan. Bengt Hall förvånade mig och hade ännu större visioner än jag hade. Men efter åtskilliga möten och en enorm förhoppning så grusades planerna av de så kallade "etableringsfrågorna". Det blev ett annat samarbete och jag fick förlägga maskeraden på Nordiska museet istället. Också en magnifik lokal...men inte Kungliga Operan.

Hur många operahus i världen har världskändis status? Jag gissar ca 4-5 stycken, och då tänker jag på vanligt folk som jag själv som är åtminstone lite musikbevandrad. Stockholmsoperan är inte en av dem. Men tänk om Du skulle ta upp en tråd från det förgångna och utlysa en årlig storslagen maskeradbal, naturligtvis i den epoks tid när stockholmsoperan föddes. Jag är helt övertygad om att det skulle bli en riktig marknadsföringssucce. Inom några få år skulle man i hela världen känna till denna ovanliga maskeradbal som vem som helst kan köpa biljett till (om man har råd).

Maskeradbaler hölls på Operan från Gustaf IIIs tid till ända in på 1950-talet. Vid 700-årsjubileet hade man en mycket uppmärksammad maskerad. Jag citerar ur ett tidningsurklipp:
"Praktfull, strålande, gnistrande, bländande, otroligt ögonfägnande, festligt rolig, otäckt lyxig - vad ska man egentligen ta till för epitet om Operamaskeraden 1953?" Men sedan tog det slut!!

Politikerna pratar om att ta hit fler och större evenemang. Men varför kan vi inte åstadkomma något själva. Vi har ju hur mycket som helst att bygga på. Jag sitter här med urklippet från 16 januari 2004, när Du presenterades i dagstidningarna. Rubriken "
Nye chefen vill ha korsdrag på Operan". -"Operan måste öppnas utåt, den måste bli mer internationell och satsa på fler samarbeten", säger Operans nye chef och vd Anders Franzén, står det.

FÖRSLAG
Min tanke är att det evenemang som jag själv arbetar på och inte kan släppa trots alla år utan lön...skulle infalla samtidigt som Operans stora maskeradbal. Detta för att båda ska dra fördelar ur det hela. Om människor lockas hit från hela världen för att i denna lilla romantiska storstad i norr, kan man få se människor i historiska dräkter överallt i hela den historiska stadskärnan och man kan till och med hyra en dräkt och om man har tur - lyckas få biljett till den Kungliga Operan. Att vanliga människors lust och glädje och fantasi tillåts få blomma ut en gång per år...kommer också att ge folk arbete; frisörer, skräddare, uthyrare, perukmakare osv.

Som jag ser det ska det förläggas varje år sista helgen i maj. Enligt SMHI den helg med minst risk för nederbörd under säsongen, vilket är av stor betydelse för alla människor som lagt ner massor av tid, pengar och arbete i sina dräkter. Jag har massor av argument för varför denna helg är viktig. Man kan säga att vi hälsar sommaren, ljusets återkomst till vårt land. I Venedig är karnevalen i februari...det är idag ett så stort turistiskt tryck på dem att de utökat festveckan till nästan tre veckor. Det tog Venedig 10 år att arbeta upp en världsberömmelse. Det finns inget som säger inte vi också skulle lyckas med detta. Men då måste vi samarbeta i staden. En god vän till mig som gjorde fotbollsVMs kulturdel i Gbg, säger att i Göteborg går allt så bra för att där samarbetar man, i Stockholm motarbetar man varann.


Men allt kan ändras. Låt mig få en halvtimme av Din dyrbara tid.

Varma hälsningar
Anna Gustin

PS.
Jag vet att ni har 5-årsplaneringar och att ni är färdig med tryckta program årsvis i förväg och att det därför är svårt att få in ett nytt evenemang på datum där det redan ligger en föreställning planerad. Men, man kan alltid lägga i lösblad och man kan alltid göra maskeraden direkt i anslutning till kvällens föreställning, och även om det inte går att bygga över parketten första åren så kan man ändå börja i Spegelsalen och Guldfoajén. Allt handlar om vilja.

Har precis sett "Fantomen på Operan". Har Du inte sett den så rekomenderar jag den varmt, för musiken i första hand. Men där har de såklart en maskeradbal som Nyårsfest. Fungerar det bra med maskeraden i slutet av maj så är det väl inget som säger att inte ni inför detta också som årligt vinterevenemang. Det vore fantastiskt magnifikt. Jag tror att Du själv skulle gå till historien om Du gör något så publikfriande. Tänk så mycket roligt man då låter människor få vara med om. Du vet...bara att få flanera igenom vår underbara lilla stadskärna i historiska kläder...bara det kan göra folk lyckliga.

Jag har klätt massor av skådespelare och statister under filminspelningar och jag vet att en historisk dräkt gör underverk med människor. Plötsligt börjar de uppföra sig fint, tala vackert och blir en helt annan person. Som om själva klädedräkten kräver att människan sträcker på sig...och man gör det. Det är en glädje att se. Om ett sådant här evenemang skulle få växa fram i staden så blir det garanterat ingen som spyr i rabatterna eller pissar på parksofforna. DS
---------------------------------------------------------------------------------------
SÅ SMÅNINGOM SVARADE HAN SÅ HÄR:

Anna!
Jag har tagit del av ditt förslag, men kommer inte att ha möjlighet att ta ställning till detta på lång tid framåt. Därför har jag bett chefdramaturgen Stefan Johansson att ge dig en reaktion på din idé snarast!
Med vänliga hälsningar
Anders Franzén
----------------------------------------------------------------------------------------------
Det gjorde jag såklart...men han var inte intresserad. Han hade många argument mot en sådan idé. Det var ett mycket märkligt samtal jag hade med honom.