FOLKMYLLER I SLOTTSBACKEN
lördagen den 29 & söndagen den 30 maj 2004

Program nedan - med reservation för ändringar.

PROGRAM Lördag 29 maj
Hantverksyrket vill vi uppmärksamma!
På plats finns några hantverkare som berättar om sina yrken och visar sitt arbete. Lyssna på dem och begrunda deras verk. Här finns sockerbagare, målerikonservator, träsvarvare, dekorationsmålare, krukmakare, sigillmästare...och kanske någon fler.

Men här finns också en liten 1700-talsmarknad, ett 1700-talskafé, mathantverkare, grötkokerskor som följt Linné i spåren, folkdräktssömmare, skrivskola med gåspenna och sigill.
Lite överallt möter man Teaterföreningen KRUT, Teater Teatropen m fl.

11.00 - 11.30
Så lyss då till den allra Skönaste 1700-talsmusik!

av Joseph Martin Kraus (CD medan vi kollar ljudet)

Mäster har ordet!
Anekdoter och rätt så sanna historier ur hantverkarledet

11.30 - 13.00
Kom och möt Riddarklubbens prinsessan Åsa på Slottsbackens dansbana.

Riddarklubbens barn och prinsessan Åsa intar scenen, tillsammans med Fäktarklubben Stjärnan. Kom alla barn som vill veta vad det betyder att vara ridderlig och ädelmodig, träffa prinsessan Åsa, bli dubbad, prova på att fäktas, låt Dig förundras över unga historiska dansare i vackra dräkter som heter JUNIS -Södergänget.
Om du vill bli dubbad till Riddare
ska du komma till Slottsbacken! Riddardubbningen sker genom att du knäfaller för Prinsessan Åsa som dubbar dig till riddare inför folkets jubel. Det är viktigt för riddaren att ha ett ridderligt namn – så börja fundera på ett lämpligt namn till riddardubbningen redan nu! Alla som blir dubbade får ett ”Riddarbevis”.

På små torg i Gamla stan dansar Kustgillets barn från Gustavsbergs danslekar från förr. De börjar på Järntorget kl 10.30, sedan Köpmantorget ca 10.50, sedan Brända tomten ca 11.15, sedan Stortorget ca kl. 11.40, sedan kommer de in på Slottsbacken och tar plats på dansbanan för en liten uppvisning av gamla danslekar.

12:10
Vi uppmärksammar vaktparaden.

Hemvärnet paraderar förbi till Yttre Borggården och vaktavlösning. Högvakt har funnits vid Stockholms slott sedan 1523. De är värda att hedras! Upplandsgruppens hemvärn, Enköping, samt Gävles Hemvärnsmusikkår.

Nere på Skeppsbron runt Gustaf III
12:30

Käraste Bröder, Systrar & Vänner! Vid Gustaf III staty!
(se separat program) Samlingen påbörjas inför Dräktparaden, kom och mingla, titta på vackra historiska kostymer och upptäck alla de olika klädmoden av siden, sammet, trasa och lump som förekommit i historien. Hitta nya vänner - eller stäm möte med andra som Du känner.
13:15 Dräktparaden vandrar iväg mot Kungsträdgården!

Samtidigt uppe på Slottsbacken
13:30
"En fransman och en ryss och en Bellman…."
Vladimir Dikanski och Robert Gonzalez leker fram tonerna av vår kära
Bellman på olika språk för han är ju internationell - allas vår Bellman!

ca 14:40
Invigning av Stockholmska Spektakel!
Naturligtvis på Slottsbackens Boulebana! Magnifika dräkter skrider in på Slottsbacken när dräktparaden "Käraste Bröder, Systrar och Vänner!" återvänder från den moderna världen och Kungsträdgården till Bacchi Buller! Fanfarer och pampig musik möter dem alla! In klapprar hästhovarna här kommer häst och vagn med årets MAJGREVE och MAJGREVINNA! Nu ska här "majas". Alla samlas kring Boulebanan - inväntar de sista i paraden.

Eldigt tal & de Allrasom Fagraste Ord! Här knyts de historiska banden mellan DÅ & NU: av Mats Hellström! Här blir det även en överraskning när en Hemlig Gäst uttalar några väldigt högtidliga utfästelser! Ode till Glädjen! Tid för Fanfarer!

Lasse Lindberg bjuder paraden upp på scen och dansbanan. Här kan Du få se alla de magnifika dräkter som vi inte visste fanns i vår stad. Dräkthistorikern Martin Ciszuk berättar om dem. Har kanske Du en dräkt att visa? Kontakta oss - det finns fortfarande plats!. Thord Lindé och Fredmans Stråkar avslutar med en av de allra käraste sångerna av Bellman - där alla som vill får sjunga med.

STOCKHOLMSKA SPEKTAKEL ÄR NU INVIGT!!!

15:30-16:30
Höviska steg mot sommarnatten…
Pied en l'áir är en dansgrupp som specialiserad sig på danser från både 1600- och 1700-talen. De dansar idag "högreståndsdanser" Först som uppvisning, men sedan bjuder de in Dig och om du är danslysten så lär de ut dessa danser till Dig.

16:45-17:30
Kärlek och Bacchus - och Fredman själv!
Tord Lindé och Fredmans Stråkar
Möt gubben Fredman, f.d. urmakare, numer i tjänst hos vinguden Bacchus, som Brännvinsapostel! Begrunda hans saliggörande predikningar, rörs av hans kärlek och poesi, gråt av hans smärta och skratta åt hans dråpliga humor!

17:45-19:15
Dansa som man gjorde ibland på 1700-talet!

Folkdansgillet Kedjan ger en dansuppvisning - bjuder sen upp till dans! Därefter visar de hurusom man sig betedde och bjuder därefter in Dig till att våga prova dansbenen på Slottsbacken. Förr var det förbjudet att dansa på en helgdag - men det var då det!


19:30-20:00
Bellman - Aber Tres Modèrne!
Anders Strengberg spelar Bellman på ett nytt sätt - pop, rock, blues!

- 20:00 Dagens program på "Bacchi Buller!" är slut men fortsätt vidare till
"En 1700-talsbal i Fredmansk anda" i källarvalven under Baggens-
gatan! Dansa, drick & sjung! Buffé. Öl- & vinservering. Bellmanmusik.
Överraskningar. Biljetter säljs vid dörren. www.teatergamlastan.com


PROGRAM Söndag 30 maj
Hantverkarna på plats även idag, 1700-talsmarknad, ett 1700-talskafé, mathantverkare, grötkokerskor som följt Linné i spåren, folkdräktssömmare, skrivskola med gåspenna och sigill. Lite överallt möter man Teaterföreningen KRUT, Teater Teatropen m fl.

11:00 - 11.30
Pampiga CD-Toner av Johan Helmich Roman
Mäster har ordet!

Anekdoter och rätt så sanna historier ur hantverkarledet

11.30 - 13.00

Riddarklubben intar scenen

Riddarklubbens barn intar scenen, tillsammans med Fäktarklubben Stjärnan.
Kom alla barn som vill veta vad det betyder att vara ridderlig och ädelmodig, bli
dubbad.

13:10
Vaktparaden kommer!

Svea Livgarde paraderar: Livgardet, Livkompaniet, Kungsängen samt Gävles Hemvärnsmusikkår. Högvakt har funnits vid Stockholms slott sedan 1523. De är värda att hedras!

13.15 - 14.45
Dansa som man gjorde ibland på 1700-talet
Folkdansgillet Kedjan ger oss en dansuppvisning över hur man dansade då och bjuder därefter in till egna försök - våga prova dansbenen på Slottsbacken. Förr var det förbjudet att dansa på en söndag - men det var då det!

15:00 - 15. 20
Frivola Fantasterier & Dignande Dygder!
Tullgarnsällskapet från den fina världen - kommer upp från Tullgarn slott och gästar oss! Tullgarns åldfru besöker hufvudstaden för att planera den stora försoningsfesten mellan änkedrottning Lovisa Ulrika och konung Gustaf III som skall tilldraga sig nere på Tullgarns slott den 14 och 15 samt den 21 och 22 augusti i år.

15:30 - 16.00
Teatropen påminner oss att 1500-talet kanske lever än!
Teater Teatropen spelar nyskriven, klassisk Commedia dell`Arte för hela familjen. Spelstilen är mycket fysisk och inkluderar en mäng olika sceniska discipliner som fäktning, musik, akrobatik och improvisation. Med alla dessa ingredienser, de klassiska maskerna samt en sylvass humor har det folkliga nöjet från renässansen än en gång blivit tillgängligt för Er!

16:15 - 17:15
Kom med i dansens virvlar
Folkdansgillet Kedjan bjuder upp alla - Dig med! - alla bjuds att delta i dansen på Boulebanan!

17:30 - 18:30
Bellman - Aber Tres Modèrne!
Anders Strengberg spelar Bellman på ett nytt sätt - pop, rock, blues!

19:00-20.00 en överraskning

20.00
Bacchi Buller är nu slut men gå gärna vidare till Strömparterren där det ännu spelas en timme hyllningar till vår nationalskald.

Små 10-Mirakelminutare eller kvartar stuvar vi in här och där på ställen som överraskningar!


En liten grötutställning
Vid Stockholmska spektakler berättas om gröten förr och nu med smakprov. Vilken grötsort var vanligast och var gröten morgon- eller kvällsmat? Besökarna får även följa Linné på hans resor i Sverige och även hans lärjungar ut i världen och fundera över vilken sorts gröt de möttes av på olika platser.
Med denna utställning och aktivitet vid Stockholmska spektakler vill vi slå ett slag för gröt - Gröten förenar. Grötens betydelse för människors vardag i Sverige och andra delar av världen. Gröten jorden runt -- vad har den lagats av, hur har den smakat genom tiderna,hur har den ätits, vad som har serverats till. Ett möte över gröten om våra olika men också lika världar. Gröt är mänsklighetens första vegetabiliskt lagade föda, det behövs ingen kvarn eller ugn. Gröt har hållit oss människor i vid liv, än idag behövs den. Jorden runt lagas den av de basvaror som finns tillgängliga; säd, majs, ris, frukt som kokas med vatten till en mer eller mindre fast gröt. Den äts som den är eller med tillskott av fisk och skaldjur, grönsaker, frukt, kött, inälvor, insekter, bär, sylt och honung. Gröten förenar oss, kvinnor världen över har lagat och lagar fortfarande gröt. Den är: - näringsriktig, lättlagad, billig, tillgänglig - en möjlighet till överlevnad.

Visionen
PLATS FÖR HANTVERKET!
Här finner man alla de fantastiska hantverkare som fulländade sina metoder redan på 1700-talet. Hit kommer också den stora dräktparaden och visar upp ett antal mycket vackra dräkter - också ett gediget hantverk. - Du möter hantverkare av finaste sort, yrkeskårer som det är ett skriande behov av och som kommer att bli framtidsbranscher i en tid när människor längtar efter kvalitet! Här vill vi lyfta fram hantverket! Här på Slottsbacken - mitt i Bacchi Buller - kan vi berätta var utbildningarna finns och Du själv kan prata med hantverkarna och se deras arbeten växa fram på plats.

VEM/VAD LÄNGTAR DU EFTER ATT FÅ MÖTA?

"Bacchi Buller" är den perfekta platsen för överraskningar och engagemang, eftertanke och förundring! Kanske möter Du Gustaf III? Fader Berg? Det är ju här Du stämmer träff med Dina vänner!

MINGEL MED MYCKEN DANS

Musiker och spelmän kommer att locka Dig att deltaga i det folkliga 1700-talets danser som spelades på gatan i Bellmansk anda - eller som dansades i de finare salongerna. Skruva Fiolen, nå spelman skynda dig! Här drar Commedia del Arte-sällskap förbi och spelar något upprörande, roligt eller tragiskt. Här blir det musikdueller. Men på ett belevat sätt! Det doftar och bullrar. Narrar och gycklare gäckar publiken, små riddare och sessor från Riddarklubben. Tidigare århundradens populära danser visas här av både barn och vuxna. Här kan du även få uppleva att barn - och kanske någon vuxen - dubbas!