Musicerande och reciterande och nysmörjda krås på Strömparterren i dagarna två

Lördag-söndag 29-30 maj 2004

"Säg bara än en gång - att detta Stockholm är
Bellmans Stockholm och att alla utsikterna i ens hågkomst
beledsagas av den sakta genklangen av hans sånger"
O.Levertin.


Nya Café Strömparterren har helgen till ära en 1700-talsinspirerad buffé som serveras under de gamla brovalven. Servitörerna ingår såklart också i den historiska ramen. Denna pärla av Stockholms alla smycken, denna underbara plats, med sitt ljuvliga café där man nästan sitter på vattnet. Kom och lyss till allas vår käre Bellman genom kunniga musiker, sångare och berättare av idag. Sitt under träden och njut…eller på Café Strömparterren med en buffé a la Kajsa Varg.


Hör upp gott folk! Kom till Strömparterren och njut av att vara en i publiken som sitter i allsköns ro under träden eller smörjer kråset på restaurangen - men gärna lånar ert öra till vad sanningar 1700-talspoeten bjuder sitt andäktiga auditorium. "Dagens Bellman", Carl Michael dyker förstås upp. Här kan Du få Dig den bellmanska sångskatten till livs i olika former (förutom god mat) - hela helgen från lördag till söndag, den 29-30 maj. Ren' solen glimmar, blank och trind, vattnet som en spegel!

PROGRAM LÖRDAG
12.30 - 13.30
Möt Bellman själv - Kunglige hovsekreteraren berättar bla om sitt möte med Ulla och den första och sanna bellmanhistorien. Bo Lund

14.00 - 15.00
Stolta Stad - Duo Bellman sjunger om Ulla och Fredman Susanne Uddsten, sopran och Göran Annebring, bas sjunger till gitarr. Texterna vi talar är skrivna av Jan Åke Hillerud (förutom Bellmans egna förstås).

15.30 - 16.30
En Bellman, en Hammare & Skära! Jag & min ryske Bellman!
Vladimir Dikanski
Sång & musikprogram.

17.15 - 18.15
Bellman och hans efterföljare - i Bellmans spår
Pablo Vera-Nieto med gruppen Ingrid Söderström och Göran Almås. Programmet handlar om känslor, passionerna och kärleken, samt den ibland hårda verkligheten i en visdiktares liv och blir också till ett kulturmöte med några spanskspråkiga jämförande visinslag.
Sång & Musik

18.45 - 19.30

"Ljuvligt där löven susa" - På Bellmans tid!
Ulf Bagge sjunger och kåserar!
Sång & musikprogram .

20.00 - 21.00
"Bellman en francais" -
ett sång & musikprogram
Roberto Gonzalez. Skådespelare, sångare, musiker & underhållare. En föreställning med Bellman, till eget gitarrackompagnemang, mest som den klingar på franska, men också på engelska och svenska


 

PROGRAM SÖNDAG
12.00 - 12. 20
Frivola Fantasterier & Dignande Dygder!

Tullgarns åldfru besöker hufvudstaden för att planera den stora försoningsfesten mellan änkedrottning Lovisa Ulrika och konung Gustaf III som skall tilldraga sig nere på Tullgarns slott den 14 och 15 samt den 21 och 22 augusti i år. Tullgarnsällskapet.

13.00 - 14.00
"Timglas - Stäm dina strängar, sjung om livets vår"!

Peter Ekberg Pelz och Gregor Händler
En människa som talar utifrån sitt hjärta talar med sången i sin röst."De dyrbaraste gåvor utösas ofta av den lekande naturen under den mildaste himmel. Sjung, läs och glöm,tänk, begråt och begrunda..." Det ligger så mycket outtalat i texterna. Man får själv skapa sig bilder, de växer ur några enstaka rader. Man är medskapande. Bellman låter världen välla in i sångerna, utan att egentligen värdera den. Sång/musikprogram

15.00 - 16.00
"Hos mutter på tuppen"!
Birgitta Elisabeth och Hans Wilhelm som krögarmor och musikant på krogen Tuppen på Skeppsholmen - finstämt och skabröst.
Hans Löwgren & Birgitta Ingridsdotter

16.45 - 17.45
"Ulla min Ulla!
Anji Stenlund och Maria Hedman som båda hävdar att de är Ulla! Sånger och toner från två Ullor!

18.30 - 19.30
Med Bellman i Zions & Bacchi Tempel
Ett populärvetenskapligt kåseri med Bellmansång.
Vispoet Torsten J Arnbro & Bellmankännaren Claes Otto Ruben.

20.00 - 21.00
"Är jag född, så vill jag leva"!
Mikael Wernström, Sång & Musik. Tänk er att 1700-talet var en lika stor smältdegel av idéer, språk, kulturer, överflöd och fattigdom, som idag. Dessutom "kometföretag" konkurser, felsatsningar och kaos - allt det vi har runt om oss nu. Tänk er detta så har ni vardagsscenariot i Bellmans 1700-talsvärld. Stockholm var då en av Europas smutsigaste städer, vilket lyckligtvis är en skillnad. I denna miljö uppstod dessa odödliga sånger som inspirerat så många i 250 år. Skira kärleksvisor, burleska ballader och komiska kontraster.


 

Mina damer och herrar - en kungörelse!
Detta gäller just DIG som kan Din Bellman och också gärna vill förmedla detta till en publik. Du kan vara en soloartist eller en medlem i en kör som Du tycker skulle passa in i sammanhanget. Vi vänder oss till enskilda sångare, körer eller poeter, diktupp-läsare, skolklasser, m fl. Det kan sjungas, mimas, spelas, rappas, skådespelas och vad kreativa människor nu kommer på. Hur? På svenska, franska, polska, småländska, tyska, gotländska eller ryska - det är allas vår käre Bellman ändå! Känner du Fredman, Fader Berg och Mollberg personligen? Utmärkt! Kom alla fyra!

Har Du några frågor? Varmt välkomna med epost-brev till oss:
anna.gustin@telia.com
Tel: 08-428 84 45 eller 070-497 08 26
elisabeth.goldstein@telia.com
Tel: 08-661 30 91, 070-739 87 88