HISTORISKA DRÖMPROJEKT ...
i Stockholm
(Som inte finns... men som mycket väl skulle kunna vara en verklighet)

"NORDENS VENEDIG" -

STOCKHOLMS-MASKERADEN!!

Man pratar så mycket om uppleveleseindustrin. I hela världen finns mängder av evenemang som bygger på den egna historiska bakgrunden. Evenemang som bjuder in alla till lek och bus, både barn och vuxna. Allt som medborgarna själva tycker är roligt (i övriga världen), lockar också turister.

Vi har en diamant i Stockholms innersta stadskärna som vi skulle kunna fylla med sådan lek årligen. Gamla stan... där historiska evenemang av olika slag skulle kunna få ta plats. Ta vårt Operahus - Stockholmsoperan tillhör inte den handfull operahus som är världsberömda...men skulle kunna få sådan staus. Ett Operahus som håller 1700-talsmaskeradbaler finns inte i hela världen, och speciellt inte ett som har en historia att bygga den på. Vi hade en kung som efter resor i Europa tog med sig traditionen med maskeradbaler hem från Italien. Själv blev han skjuten på en maskerad på Operan och en italiensk kompositör skrev en opera om händelsen: Maskeradbalen, som spelas världen över.

En bättre grund finns inte. Skulle vi göra detta till en tradition så skulle skräddare, perukmakare, hattmakare, kläduthyrare med flera hantverkare få arbete året om. Det skulle antagligen smitta av sig så att man i många fler magnifika lokaler i Gamla stan började hålla sina egna maskeradbaler. Då skulle denna kväll i vår innersta stadskärna ha ett lekfullt arrangemang där alla som ville... fick vara delaktiga. Troligen skulle det efter några år t o m komma japaner som vill köpa biljetter till den stora maskeraden. Så mycket konstruktivt skulle kunna komma av detta arrangemang.... och så mycken glädje.

Sällskapet Gustaf Skål i Stockholm håller regelbundet
helgkurser i historiska danser. Öppet för alla.
Se deras hemsida.


Illustratör: Anne Kempe

- "Du går väl på operamaskeraden?
- Hvilken fråga! Visst går jag på maskeraden, den elegantaste och gladaste tillställning Stockholm någonsin skådat. En maskerad på sjelfva kungliga teatern, på Gustaf IIIs egen scen! Hvem kunde väl föreställa sig att vår generation skulle få vara med om en sådan högtid,och vi som trodde att de svenska operamaskeradernas tid voro för alltid förbi!

Hela Stockholm tänkte icke på annat än maskeraden. Hela Stockholm hade under en vecka förut icke tänkt på annat... Hela Stockholm hade icke sofvit på en hel vecka blott för denna maskerad. Hvem hade väl tid att sofva när man beredde sig till en sådan fest? Hufvudstaden öfverlemnade sig med kropp och själ åt denna operabal. Alla andra fosterländska frågor voro glömda, eller... i lyckligaste fall, uppskjutna till kommande vecka."

Text av Carl Larsson, ur Ny illustrerad Tidning 1867

Förslag om Operamaskerad:
Till vd Bengt Hall inför 750-årsjubileet
(25 juni 2001) (muntligt redan år 2000).
Till vd Anders Franzén - jan 2005,(samt chefdramaturg Stefan Johansson)

VENEDIG:s karneval - 2008
se Dansträning i VenedigOTROLIGT MEN SANT:
Maskeradbal på Kungliga Operan
Lördag den 29 mars 2008
bjöd Kungliga Operan in till maskerad för första gången på 15 år...antagligen ännu längre sen!
Ett begränsat antal biljetter såldes till vårens mest spännande evenemang och bjöd på dans, drama, underhållning, musik, mat och dryck i Kungliga Operans vackra och historiska lokaler – precis som på
teaterkungens egen tid. Kom i ett Utskick från Kungliga Operans Nyhetsbrev den 15 febr - 2008

Foto: Lars Stenman/Laila Duran,
finns som vykort

http://www.durantextiles.com

I Stockholm kan man åka häst och vagn till festen:
Häståkeriet på Djurgården i Stockholm har fina vagnar och mycket fina hästar.

OM... staden fick en egen OPERAMASKERAD så skulle mängder av improviserad teater och musikuppträdande såklart väckas till liv på småkrogarna i Gamla stan, så som Bellman själv lär ha gjort.

(På bilden Hennes & Movitz - Elisabeth Wall och Ulf Ragnarsson framträder med Bellmans sånger i olika konstellationer och i olika sammanhang.)
Denna slup (se akvarell nedan) från 1700-talet ligger i Sjöhistoriska museets Båthall 2. En replik ligger i Brunnsviken under en presenning. Men om Stockholms hade en årlig operamaskerad ... vem vet, kanske skulle båtbyggarna på Skeppsholmens båtbyggarlinjer få lust att bygga fler flytetyg av liknande karaktär. Den som ligger i Brunnsviken är byggd av en elev från Skeppsholmens båtbyggarlinje.

Illustratör: Ann Kempe
Mängder av historiska sällkap och amatörteatergrupper skulle få en årlig händelse att se fram emot. En ny ekonomisk aktivitet skulle faktiskt tillföras staden! Skräddare, perukmakare, hattmakare, sminköser, frisörer, kläduthyrare m fler samt utlärning av historiska danser osv skulle ta sin fart... och så roligt det skulle bli... en gång per år. Många skulle arbeta hela året på sin medverkan... och njuta av hela vägen mot målet!!!


FLER DRÖMPROJEKT KOMMER...