Historiska evenemang
i stockholmstrakten

Dessvärre finns det inte så många kulturhistoriska evenemang i Stockholm som lyfter fram stadens egen kulturhistoria på samma sätt som man gör överallt runt om i Sverige. Här finns dock några få som gör diverse evenemang med viss regelbundenhet - i och runt Stockholm. Man får söka på deras hemsidor.CONFIDENCEN

Sveriges äldsta rokokoteater Confidencen ligger i hjärtat av Sveriges första nationalstads-park, det gröna stråk som binder samman salt- och sötvatten, det stora strövområde av grönt, med unik flora och fauna på Norra och Södra Djurgården. Föreställningar kontinuerligt.
Tel:08-85 70 16

GÄRDESLOPPET
- på Djurgården i Stockholm. Historiska bilar, motorcyklar och andra fordon samt historiskt klädda människor. Läs mer på hemsidan.

HÖGVAKTEN I STOCKHOLM
Håller konserter varje vecka på yttre borggården i samband med högvaktsavlösningen. Högvakt har funnits vid Stockholms slott sedan 1523. Då det nuvarande slottet byggdes 1697- 1754 fanns högvakten vid Wrangelska palatset på Riddarholmen, där Kungafamiljen vistades den perioden.

Till i mitten av 1800- talet bestod högvakten av 100 - 200 man ur gardesförbanden, vilka även
svarade för stadens ordningshållning och brandförsvar. När ordningspolis därefter tillkom kunde vakten minskas till 30- 50 man. Läs mer på deras hemsida. Där kan Du också se deras program vecka för vecka.


KRÖNIKESPELET UPPSALA
En krönika över Uppsalas historia med kungar och adelsmän,borgare och präster, studenter och bönder. En färgsprakande föreställning som tar er med från sagans tid fram till våra dagar. Gycklare, grisar och kanske en och annan drake binder ihop historien om vår stad.
Varje år sista veckan i augusti. Föreställning varje dag 20.30 på Domkyrkoplan.

OBSERVATORIEMUSEET
Ett spännande museum som lyfter fram 1700-talet på olika sätt. Besök dem.
Besöksadress: Drottninggatan 120, 113 60 Stockholm
Kansliet: 08-545 483 9

RIDDARHUSET
Här uppfördes den första öppna konserten i Stockholm. Far och son de la Vallè var de arkitekter som ansvarade för detta mästerverk till byggnad. Arkitekter som också höll konstnärligheten för något självklart.
Detta spännande palats har en fantastisk historia. Regelbundna konserter med Stockholms Sinfonietta kan avnjutas men då och då också andra evenemang. Även den svenska visan har fått ta plats.

SÄLLSKAPET GUSTAF SKÅL
Sällskapet Gustaf Skål håller regelbundna kostymbaler i staden och dess närhet. De arrangerar också andra evenemang. Se deras kalendarie.

SWARTSIÖÖ SLOTTSKULTUR
Helt barockt på rokokoslott - är en fantasifull kulturfestival som äger rum på Swartsjö slott varje år, där tyngdpunkten ligger på tidig musik. Festivalen har ett starkt barnperspektiv och skapar föreställningar för och med barn tillsammans med proffessionella musiker.

STOCKHOLMS SJÖGÅRD - MARITIMA STOCKHOLM
"Skeppsholmsdagen" - stort årligt evenemang på hela Skeppsholmen med mängder av medverkande organisationer som har med havet att göra. Stockholms Sjögård har alltid spännande saker på gång för den båt- och maritimt intresserade. Kolla deras hemsida

TAUBEFESTIVALEN på SKEPPSHOLMEN 8-10 augusti - 08 (andra året)
Lördagen och söndagen i Arkitekturmuséets trädgård på Skeppsholmen - Servering Mat öl vin
Konserter och allsång, stadsvandringar och seminarium. Om visdiktaren och äventyraren, naturmänniskan och stockholmaren som älskade sin stad.
RIDDARHOLMEN - Evert Taubes Terass - lördag kl. 18.00 Första dagen bjuder vi publiken på en konsert på Evert Taubes Terrass på Riddarholmen.

TEATER GAMLA STAN
Gutår båd' natt och dag! - ett evenemang av och med Teater Gamla stan
Upplev en historisk afton i Gamla stans 1700-talsgränder & källarvalv:
· EN HISTORISK STADSVANDRING
· EN TEATERFÖRESTÄLLNING
· EN FREDMAN-BAL
information:
Tel: 0703-786047, el. 0706-389955
Biljetter säljs vid dörren eller förköps från Teater Gamla stan.
E-post: info@teatergamlastan.com

TEATER DUR OCH MOLL
Välkommen till Stockholms minsta kammarteater. En fullkomligen unik liten teaterscen som bara tar in 20 åskådare, denna scen bör ingen historieintresserad människa missa ett besök hos. Kan dock vara svårt att få biljetter, ofta utsålt flera månader i förväg.
"Kristin"
Just nu (2007) spelas Kristin från Bäcktorva. Hon är ung och fattig när hon tar sitt bylte och förväntansfull stiger på tåget för en enkel resa till hufvudstaden.
I Stockholms bågnar det av folk i slutet av 1800-talet. Hederligt folk, lycksökare och skojare blandas med prålig prakt och fattiga tiggare under samma bleka gatlyktsken.
Här tävlar frälsningssoldater, nykterhetsrörelsen och socialisterna om massornas uppmärksamhet bland punchdoftande varitéer och alla andra nöjen och sensationer.

Tidigare spelades Aline på berget - ett gastkramande kvinnoöde i 1700-talets Stockholm, kryddat med musik och romantik. En fängslande föreställning med doft av tjära, smuts och puder. Hos Aline på berget möter ni invånare från ett svunnet Stockholm men också Gustav III och hans upptågsmakare Badin, döden, bödeln och Bellman. Denna föreställning kommer att sättas upp igen hösten 2008.
Biljetter: 08- 640 84 64

WIRASPELEN
1700-tals skådespel i vacker bruksidyll. På Isaksäng i Wira Bruk visas musik-skådespelet Wira Spelen. Wira Spelen har sedan 1985 blivit en tradition varje sommar i det gamla brukssamhället. Wira Spelen utspelar sig på 1750-talet. De två smedjorna med Daniel och Nils i spetsen väntar på att Nils son Erik, ska avlägga sitt gesällprov. Över 130 amatörskådespelare, dansare, sångare och musiker från trakten deltar tillsammans med några professionella skådespelare.
Varje år i slutet av juni och början av juli spelas denna föreställning här.

Fler kommer att läggas in här,
hjälp oss gärna att fylla på kontakta oss