Historiska dräkter
och diverse annat

Här kommer Du att hitta till de som syr upp historiska dräkter - historiskt korrekt såväl som historieinspirerat. Samt platser där Du kan hyra dräkter. Eller om man själv vill sy; tips på mönstersidor samt var man hittar bra tyger. Uppdelningen är svår då man ibland både hyr ut och tillverkar. Denna sida kommer aldrig att kunna vara heltäckande men ger några tips. Här finns också diverse annat intressant som historisk krogar i Gamla stan, hantverkare

SÖMNAD mm
Casa Novas Garde de Robe
- Uthyrning, beställning och skrädderi - Specialitet 1700-talet - Här finns ca 200 dräkter som syddes upp inför Stockholms 750-årsjubileum.
Firma A. Lövgren (endast epostadress) - syr upp historiska kläder (specialist 1700-tal)mm.
Kalzén Åsa - hemsida, tillskärare, kostymtecknare, scenograf (specialité historiska dräkter)
Kompani Bastard - hantverk och rekonstruktion
Nordstiernan - skrädderi - historiska dräkter
Scaramousche - Historiska kostymer till försäljning, alldeles intill Stortorget i Gamla stan.


TEXTILIER, handarbete
Anno 1700 - Sveriges största sortiment av nyproducerade 1700-talstyger: Blommiga, rutiga, randiga, enfärgade. I bomull eller lin. Samt nyproducerade 1700-talsmöbler mm.
Bunad -
Norsk tidskrift med underbara folkdräkter - som vanligt är de i Norge lite modigare än vad vi är, vågar stå lite mer för vilka det är än vad vi gör.
Brodera mera - ett litet hantverksföretag med såväl egen design som fina motiv hämtade från våra kulturskatter
Duran textiles -
svenska tyger från 1700-talet, 1700-talshattar, skrädderi, div.
Fashion Fabrics (epostadress) - Tygförsäljare med specialintresse för 1700-talet
Fashion Fabrics -
tygaffär i Täby med specialkunskaper kring historiska dräkter/bröllop
Föreningen Svenska spetsar
- arbetar för att bevara och utveckla den svenska knypplingen.
Historiska Rum - för historiskt återskapande - textil, interiör och upplevelse
Hälsninglands linförening
- det vackra linnets väg.
K.A. Almgrens sidenväveri - K.A. Almgren Sidenväveri är det enda sidenväveriet som finns kvar i norra Europa, unikt med sina originalmaskiner som är 140 år gamla och fortfarande i bruk.
Skånelin - vill sprida information om spånads- och oljelin. Vi vill även vara kontaktorgan för alla linvänner som spinner, väver och knypplar.
Textilcentrum i Sundbyberg - TygÅkes butik & grossistförsäljning 1200 kvadratmeter med tyger från golv till tak. Den välkända butiken i Sumpan med det stora sortimentet till bra priser. Ett himmelrike för privatpersoner, lajvare, skolor, kommuner, teatrar, företag, filmbolag, tv-kanaler, dansgrupper, museer m.m.
Textil - Historisk - Verkstad - Genom praktiska experiment tillverkar jag tyger och hela dräkter från bronsålder till tidig medeltid.
Gudruns ullbod - håller kurser i att karda, spinna på slända och spinnrock och tova ull

UTHYRNING
Östermalms frackuthyrning - hyr ut och syr upp olika typer av festplagg
Karl Gerhards Kostymatélje - Uthyrning och beställningssömnad
Militär ekiperings aktiebolaget - Uniformer och mässdräkter till samtliga vapenslag.


DIVERSE
Floby överskottslager - allt möjligt historiskt
Slöjdmagasinet -
massor av handarbetesböcker, mängder av länkar till folkdräkter från hela landet, hur många hemslöjdslänkar som helst.
SALA SILVERGRUVA i 1700-talsskrud (pressmeddelande)
Simpley Scandinavia är en liten butik på Kyrkobrinken i Gamla stan som säljer det vackraste porslin, nytillverkning av gamla mönster från 1600-talets slut fram till 1800-talet.

BILDER FRÅN STOCKHOLMSKA SPEKTAKEL 2004 (Medeltidsföreningen UMA:s arkiv - Umeå)
http://www.skauma.org/bildarkiv/dynpage.cgi?last=1154336802&dir=/ovrigt/Spektakel/

ANDRA HANTVERKARE
Skråhantverkarna - här hittar Du många av de äldre hantverken som tack och lov fortfarande upprätthålls av yrkesskickliga människor.
Handtryckta tapeter - från Birgit Bjurström på Långholmen, Stockholm
Repslagarmuseet - ett levande museum
Scanglas - historiska glas från alla tider
Vagnshistoriska sällskapet - håller regelbundna renoveringskurser av allehanda vagnar
Vagnshistoriska muséet -
en fantastisk förening som bevarar, lagar i egen verkstad men också hyr ut.

Historiskt intressant - i Gamla stan...med omnejd.
Det finns naturligtvis mycket mer, men här är lite från nätet.
Beridna Högvakten - Stockholm
Gamla stans hemsida
- allt möjligt som Du letar efter i denna stadsdel
Högvakten vid Stockholms slott
VAKTPARADEN Ett av Stockholms stora gratisnöjen är Vaktparaden. Sommartid och vid stora helger sker vaktavlösning i stort sett varje dag kl. 12.15, sön- och helgdagar kl. 13.15. Vaktparaden utgår från Armémuseum och går sedan till Slottet via Riddargatan, Artillerigatan, Strandvägen, Hamngatan, Regeringsgatan, Gustav Adolfs torg, Norrbro, Skeppsbron och Slottsbacken. Flottans vaktparad utgår från Skeppsholmen och den beridna högvakten från Kavallerikasernen på Lidingövägen. Under icke sommartid sker som regel vaktavlösning onsdagar och lördagar.
Nationalstadsparken - Historisk expose genom århundradena över ett område som blev en riktig nationalstadspark..som går ända in i city på Stockholm med bara en bro över från Skeppsholmen.

TEATER MED STOCKHOLMS HISTORIA
TEATER DUR & MOLL - Fjällgatan 16, på Söder, en fullkomligt unik teater (vår 2008 =1800-talet)
TEATER GAMLA STAN - Gamla stan


RESTAURANGER och KAFÈER/HISTORISKA KROGAR/i Gamla stan- finns inte så många längre...
CAFÈ STEN STURE
Trångsund 10. Snett emot Storkyrkan i Gamla stan, 1300-talsvalv. Bilder och historia på hemsidan

CAFÈ STRÖMPARTERREN - belägen på en av de vackraste platserna i stan - uteserveringe är den bästa i hela stanHelgeandsholmen
DEN GYLDENE FREDEN
Österlånggatan 51. Sedan 1722 ett unikt och levande exempel på en 1700-talskrog. Gå in på hemsidan och se bildspelet med alla rum ur olika vinklar. MAT: Mestadels svensk husmanskost på ett exklusivt sätt. Läs också dess historia.
FEM SMÅ HUS
Nygränd 10. Snett nedanför Sant Göran och Draken. Här var krog också på 1600-talet.
MAT: Övervägande svensk husmanskost på ett exklusivt sätt. Många bilder över källarvalven.
JÄRNTORGSPUMPEN
Belägen på Järntorget i Gamla stan. Huset byggde 1520...hemsidan erbjuder en filmsekvens över hela restaurangen. MAT: Lite svensk husmanskost annars italiensk meny som på alla andra restauranger av idag.
LEJONTORNET
Belägen på Lilla Nygatan 5. Lejontornet finns avbildad på den unika Vädersolstavlan från 1535 som förvaras i Storkyrkan. MAT: väldigt genuint tillverkad med (får man säga) väldigt lokala ursprungliga råvaror tillredda på exklusivt lyxigt sätt. Detta är dock en väldigt modern restaurang.
KÄLLAREN MOVITZ
Tyska Brinken 34. 1600-talsvalv. Här har träffats folk för att njuta och vila i nästan 400 år. MAT: Svensk husmanskost med inslag av franska och italienska rätter. På hemsidan får Du lyssna till ett flertal epistlar av Bellman. Ett bildsystem där Du kan zooma och förflytta Dig runt i krogen från hemsidan är en kul sak på denna sida.
KÄLLAREN STRALSUND - 1502 "Källaren Stralzund* Mattis Ryaner drev härbärge och källarens första offentliga krog med lagligt utskänkningstillstånd.
SJÄTTE TUNNAN
Stora Nygatan 43. Sjätte tunnan är en medeltidsrestaurang i Gamla stan med fullständiga rättigheter. MAT: från enkla soppor med flädersaft och hårdbröd, till överdådiga gästabudsfat med vin i krus och mjöd i kanna. Antagligen den enda krog som kan räkna sig till varande en riktig medeltidskrog när nu Grå Gåsen dräpts så fullständigt med hjälp av ägarbyte.

Ack ja...annat var det förr, sommaren 1852 kan man läsa ur Magnus Hollertz :
"Resa - omkring en mycket liten bit av jorden"
"Och om eftermiddagarna skulle man njuta årstidens behag i det gröna! - Låt oss se...hette det som vanligt - vi ha Djurgården...Haga (men där är så dystert), Kastellholmen (men va fan ska man göra där?), Strömsborg (ja, men läderhandlarsociteten har upptagit kägelbanan för idag), Liljeholmen (där det bara synes rader av Sorundare och Grödingare) - alltså Djurgården! Låt gå för Djurgården! Fram med roddarpengar, grindpengar, omnibuspengar, tiggarpengar! Jaha...här är grönt, det är sant, men det räcker ju hela sommaren.(Det är en galning den Måsse, att gå på med sin grönska, sina blommor och sina utsikter.

Nej! Här har vi Klingbergs med mustiga abborrar, Davidssons villa med sin punsch, Casinoschweizeriet med de tre rödhåriga systrarna i Bethanien, Manégen med Davidsson den stores svandunssoffor, Pholsro med sina halstrade biffstekar, Novilla med sina välgörande tutingar, Franska utvärdshuset, Bellmansro, Framnäs, Djurgårdsbrunn, Tivoli! - O! Här kan levas! Hur är det med aptiten, törsten och händelsevis med kassorna?...

Och så gick den sommaren. Man var i det gröna, men mest på källare, kaféer, spektakler, konstberidning och kabyldans och när bladen föllo av, fann jag som vanligt, att sommaren varit rysligt kort, och att man knappt fått tid att "obsalvedra" grönskan, ty visst var man en och annan gång hos Zimmermans vid Nybohof, hos Trolles på Lännersta, hos Burmans på Gröndal, hos Rydbergs på Höggarns, osv, eller på seglats utåt Vaxholm, men under alla dessa förnöjelser var man mest till för att prata med fruntimren på en bänk eller hala an eller lägga av skoten!"

....så roligt de verkade ha - förr!

Stadens två egna museum:
Stockholms Stadsmuseum
Stockholms Medeltidsmuseum


Stockholmskällan - vårt kulturarv på nätet
Här hittar du bland annat fotografier, ritningar, filmer och gamla dokument som berättar om Stockholm och stockholmare i olika tider. Du får även tips på litteratur och webbsidor där du kan läsa vidare.Materialet är ett urval av det som finns i samlingarna på Stadsarkivet, Stadsmuseet och Stadsbiblioteket i Stockholm.

ANDRA INTRESSANTA LÄNKAR (salig blandning)
och KUNNIGA PERSONER INOM OLIKA OMRÅDEN HISTORISKT
Proprius Förlag - om man t ex vill köpa en CD med Bellman
"en français" som finns
inspelad med Roberto Gonzalez så finns skivan hos Proprius förlag.
De har även Bellman på tyska och engelska.
Ersmässfirande i Gnarp - text om firandet 18 maj av Kung Erik
sedemera landets nationalhelgon.
Furstars möten - svensk-ryska förbindelser under 1700-talet
Gamla svenska ord -
på randen till att falla i glömska
Historiesajten - en helt fantastisk sida med texter om svensk historia
Historiska slott i Europa -
Sveriges kvinnor under Karl XII:s tid
- Kvinnohistoria av Åsa Svensson
Vikingabrons - oerhört informativ sida om metallhantverk i Norden
Vitterhetsakademien - lärda samfund i Sverige
BO K-MÄRKT
Dagens visa - Massor av sångtexter, dikter, bilder och massor av historiekunskap.
Här finns massor att inhämta för alla som gillar landets historia.
Nättidningen SVENSK HISTORIA

FLER LÄGGS IN NÄR DET KOMMER TILL VÅR KÄNNEDOM
Hjälp gärna till att fylla på, kontakt