Historiska... sällskap, föreningar
samt teater-, sång- & dansgrupper i stockholmstrakten


Det finns medlemsföreningar där människor i lust och längtan efter vår kulturhistoria,
kvalité och genuinitet, samlas kring specifika historiska områden. Här kommer en lista på ett flertal, flera där man kan gå med som medlem. Många av dessa föreningar håller kurser både på egen hand och ofta i samarbete med Studieförbunden eller Hemslöjds-konsulenterna. Andra är rena teater- och dansgrupper med specialinriktningar - eller enskilda kunniga personer som kan engageras vid olika tillfällen.


BELLMANSÄLLSKAPET

Bellmanssällskapet grundades 1919. Carl Michael Bellman är en av svensk litteraturs största och mest originella diktare. Han är internationellt känd och är översatt till c:a 25 språk. Sångerna i verken Fredmans Epistlar (82 st.) och Fredmans Sånger (65 st.) har under årens lopp gjorts i över 3000 olika insjungningar. Bellmanssällskapets syfte är att verka för ett levande intresse för Carl Michael Bellmans tid, diktning och musik och samt att verka för Bellmanssången.

PAR BRICOLE

är ett ordenssällskap som tillkom år 1779, med c:a 5000 medlemmar, vars mål är att vårda och bevara det svenska kulturarvet, särskilt vad rör sång, musik, teater och talekonst.
Par Bricole äger och ansvarar för:

BELLMANHUSET På Urvädersgränd 3 (sidogata i Götgatsbacken på Söder) ligger Bellmanhuset. Här bodde Carl Michael Bellman under åren 1770-1774, och här skrev han en stor del av Fredmans Epistlar och sånger. Huset visas för allmänheten, i regel första söndagen i varje månad av olika ciceroner och Bellmansångare. Besök denna spännande del av vår stads historia.C M BELLMAN MUSEUM
- som Cafe Blå Kanin och festvåning
C M BELLMAN MUSEUM
Här kan besökarna lära känna Carl Michael Bellman - i tidstypisk miljö: hans liv, hans tid, hans stad och hans konstnärsvänner, hans diktning och hans musik! I trädgården, iordningställd som en malmgård från tiden, kan besökaren njuta av kaffe till levande Bellmansmusik. Här på Långholmen arrangeras om somrarna olika Bellmanprogram. Besök denna ljuva plats. Bellmandagen i slutet av juli bland annat.

BELLMAN fakta

Mycket informativ och vacker Bellman-hemsida. Ansvarig utgivare och suverän Bellmantolkare
Thord Lindé - Här kan man skåda flera bra videos med Fredman i sång mm.
MISSA INTE DEM!

Dessutom finns här en facinerande flygning över ett 1700-talets Stockholm (dataanimerat)

BELLMANSÄLLSKAP/EVENEMANG/SIDOR internationellt:
I FINLAND
I DANMARK
I TYSKLAND
Deutschen Bellman-Gesellschaft
Anacreon-Verlag
Tyskt förlag som sysslar med svenska poeter, i första hand Carl Michael Bellman.
"Sveriges mest betydande skald förbluffade sin publik med sin briljanta improvisations- och imitationsförmåga. Detta återspeglas i hans diktning. I dag kan konstateras att Bellmans verk obestridligen tillhör världslitteraturens vackraste pärlor."...står det på deras hemsida.CARL HÅKAN ESSMAR

Musiker/föreläsare med 1700-talet som specialité. Speciellt tiden kring Bellman. På hans hemsida finns ett flertal program att välja bland.
”Allt kan hända när han river av 1700-talets popmusik. I sann 1700-tals anda blir det burleskt, finstämt och tårdrypande sentimentalt. Texter av Bellman, von Dalin, Lenngren mfl”.


CHRISTOPHER O`REGAN
Under många år har Christopher samlat en enorm kunskapsbank, främst om livet i Gustaf III:s Stockholm. ”Min filosofi är enkel” säger han på tal om källkritik och vetenskaplig metodik, ”man måste ha kunskap, mer kunskap och ett sunt förnuft”, och han arbetar efter maximen att verkligheten alltid överträffar dikten. Han har givit ut böcker, han medverkar i TV, han gör otroligt bra guidningar genom det historiska Stockholm och han är en mycket extraordinär människa.

COMPAGNIE MALPIED
Denna dansgrupp har specialiserat sig på de europeiska hovens och salongernas danser. De gör dansuppvisningar, undervisar i dansverkstäder och håller föredrag. Allt i tidstypiska dräkter om så önskas. Erbjuder dansuppvisningar i alla århundraden från 1400-talet och fram till 1800-talet.
Kontakt: Eva-Christina Söderman, tele: 070-793 53 08

DANSGRUPPEN STOCKHOLMIA
Är en uppvisningsgrupp med bred repertoar av herrskapsdans och folkligt traditionsmaterial. Dansgolvets förlustelser i 1800-talssalongerna har blivit gruppens främsta specialitet.


DE LITTERÄRA SÄLLSKAPEN
Omkring hundra litterära sällskap är medlemmar i De Litterära Sällskapens Samarbetsnämnd (DELS) som bildades 1990. DELS samlar de litterära sällskapen, främjar och sprider kännedom omden litterära sällskapsrörelsen samt samordnar arrangemang av gemensamt intresse. Alla litterära sällskap eller sammanslutningar som är öppna för alla och politiskt obundna kan bli medlemmar.
År 2008 uppmärksammades Olof von Dalinsällskapet - 300 år
År 2004 uppmärksammades Harry Martinsonsällskapet - 100 år

ENSEMBLEN BAROCKA DAMER
Barocka Damer presenterar och tolkar sin musik med hjälp av tidstrogna instrument och kläder.
Målet är att skapa ett underhållande program i kombination med historisk research och fakta. Programmet saknar motstycke! Egna hemsidor:

Linnea Bergling
Maria Robertsson

FOLKDANSGILLET KEDJAN
Folkdansgillet Kedjan är en förening med stor bredd. Här lär man ut och dansar själva allt från medeltida danser till renässans och 1700-talsdanser samt vanliga folkliga danser som dansats i Sverige förr och fortfarande. Man tillverkar även sina dräkter själva och deltar i olika typer av evenemang. Här finns också kören Folkpust.

GAMLA STAN SÄLLSKAPET - RIDDARHOLMEN REDEVIVA
Sällskapet håller många intressanta föreläsningar och arrangerar möjligheter att få besöka flera av de historiska byggnader i Gamla stan och på Riddarholmen, som man normalt inte har tillträde till. Programtelefon: 08-10 68 38

GUSTAFS SKÅL
Sällskapet levandegör de seder och den kultur som fanns på 1700-talet. De gäller såväl dräkter, dans, musik, maträtter som umgängesvanor. Många av medlemmarna är kunniga inom specialområden som militärhistoria, folkliga seder eller 1700-talets vitterhet, historisk matlagning, musik, dräkt- och teaterhistoria, och kan inom dessa områden engageras. Stora maskeradbaler arrangeras regelbundet. Deras, kurshelg varje år i mars är mycket populär.

Kunniga medlemmar i sällskapet som håller föreläsningar eller liknande:

Olsson G. Erik
Stadsvandringar, föredrag och bussturer. Alla program görs efter beställarens önskemål. Ingenting är omöjligt; Gamla stan, Diplomatstaden, berömda funkisområden i Bromma, för att nämna några delar av vår fantastiska stad. Erik G. Olsson är kopplad till Stadsmuseum men kan också engageras som frilansare. Erik är också orförande i
Sällskapet Gustafs Skål.
Epost:erik_g_olsson@home.se

GUSTAF III:s WÄNNER
Blog om 1700-talet. Vi är ingen förening eller sällskap där man söker medlemsskap. Vi välkomnar dig som har samma intresse att vara med på våra resor och sammankomster. När vi träffas gör vi det ofta iförda 1700-tals kläder. Du är också välkommen!

Weinefalk Larsson Marie
Föredrag: 1700-talets Vett & Etikett
Föredragen handlar om; Hur roade man sig, hur skulle man se ut - om skönhetsideal och dräkter och ur man förde sig i sällskap och salong.
Tele: 08-446 40 87, mob: 070-591 19 76
Epost:
Sjuttonhundra@hotmail.com

HELT BAROCKT
Föreningen arrangerar varje år ett antal festivaler och konserter med professionella artister. Föreningen består av musiker, sångare och andra personer som tycker att den tidiga musiken är spännande. Vi vill att barocken ska dyka upp där man minst förväntar sig, för att nå människor i alla åldrar.


HENNES & MOVITZ

Plötsligt står de där i sina vackra dräkter och med lutan i högsta hugg, Movitz och Ulla Winblad. De tar er med in 1700-talet och Bellmans värld.

Det blir en annorlunda upplevelse när de rör sig mellan borden, talar med gästerna och sjunger Bellmans oförglömliga sånger. De sjunger dem inte bara, de är sångerna. Det blir en härlig blandning av improviserad teater och musikuppträdande, så som Bellman själv lär ha gjort. Bakom Hennes & Movitz döljer sig Elisabeth Wall och Ulf Ragnarsson som framträtt med Bellmans sånger i olika konstellationer och i olika sammanhang sedan början av 1990-talet. Hennes & Movitz kommer gärna och spelar på privata fester, firmafester eller bröllop. De kan också erbjuda en oförglömlig kväll på Wadstena Gård, deras 1700-tals gård i Kalmar.
För mer information ring: 0480-672 66 eller 070-292 72 32

JAKOBSBERGS GÅRD
Jakobsbergs gård var torp sedan mitten av 1600-talet, byggdes till en liten herrgård på mitten av 1700-talet och fick då sitt namn av grosshandlare Jacob Graver. Sedan 1967 finns Föreningen Jakobsbergs Gård och inhyser idag ca 40 olika föreningar. Idag är det en vacker 1700-talsgård med tre olika hus. Det är en av staden allmänna samlings-gårdar. Gården är öppen för alla som vill förlägga sina konferenser, möten, studie-cirklar, fester och bröllop i en avkopplande och stämningsfull miljö nära Stockholms city och med goda t-baneförbindelser. Här hålls då och då historieutflykter av festligare slag. För mer info, tel: 08-646 27 80, el. 08-556 37 500

KARIN MODIGH
Danslärare i Historiska danser. Bland annat i Kulturskolan i Stockholm och på Balettakademien. Utbildad i historiska danser på Danshög-skolan och i Paris. Karin har täta kontakter med franska barockdanskompanier där hon hämtar sina främsta influenser. Hon har även studerat teater-, dans- och musikvetenskap på Stockholms universitet och gick 2005-2006 den ettåriga påbyggnads-utbildningen på Danshögskolans pedagoglinje. Hon frilansar som dansare och pedagog, och med en smittande entusiasm delar hon med sig av sin fascination för barockens estetik.
HISTORISKA DANSER 2009 - KONTRADANSER & BAROCKDANSREPERTOAR
Kurser i Stockholm med viss regelbundenhet. Kan kollas hos danslärare Karin Modigh. epost:
karin.modigh at baroquedancers.se
Just nu: Nybörjar-Kursstart 16 januari 14 gånger, fredagar kl. 17-18.30
Fortsättningskursstart 12 januari - 14 gånger - måndagar kl 19.30-21
Lärare: Karin Modigh och Kaj Sylegård
Var: Balettakademien, Birger Jarlsgatan 70
Kostnad? 2650 kr (rabatt för studerande, kontakta Balettakademien)
Anmälan: www.balettakademien.se/stockholm,
Frågor? Hör av dig till Karin om kursinnehåll, eller Balettakademien om anmälan.
Hon dansar i RADAMISTO på Badischer Staatsoper, i Karlsruhe, den 20, 22, 24, 26 och 28 februari 2009. Händels opera Radamisto beställdes till öppningen av Royal Academy of Music i London 1719. Till den festbetonade premiären ombads den kände dansmästaren L'Abbé att koreografera och engagera dansare, men produktionen blev uppskjuten och istället öppnades det nya operahuset med Portas Numitore. När Radamisto gavs några månader senare var det utan dansmusik och dansare. Nu ges den första festversionen av Radamisto, med dans, på Badischer Staatsoper i Karlsruhe.
http://www.staatstheater.karlsruhe.de/programm08_09/index.php?id_titel=756


KOMPANI BASTARD
Kompani Bastard vill på ett nytt och inspirerande sätt berätta om historia och bjuda på annorlunda underhållning i forna tiders anda. I Kompani Bastard möts en ovanlig kombination av erfarna artister, historiker, musiker och välrenommerade hantverkare. Gemensamt för alla Kompani Bastards medlemmar är intresset för teater och historia.


KLASRO

Ett litet skolhus med en historia sedan slutet av 1700-talet kan man besöka uti Sollentuna. Idag ett litet museum som visas regelbundet för allmänheten. Klasrov.61 Sollentuna tel: 08-35 05 27
Hembygdsföreningen

KORP
Gruppen som sjunger ballader och andra medeltida slagdängor. Gruppen som också dansar ballader där alla kan vara med! Hela Europa dansade en gång ballad - i slott, i kyrkor, i bondstugor eller ute i det fria. Då Birger Jarl år 1260 höll bröllop för sonen Waldemar och danska prinsessan Sofia dansades ballad. Ungdomarna i Boccaccios Decamerone, 1348 trådde samma dans. I Dantes Divina Comedia från samma tid sjunger och dansar änglar, helgon och apostlar ballad. Målaren Albertus Pictor avbildade på 1400-talet balladdans i kyrkornas valv.

LIVGARDETS DRAGONTRUMPETARKÅR
Livgardets Dragontrumpetarkår är en beriden musikkår förlagd till K1 i Stockholm. Kåren består av 25 värnpliktiga, som spelar fanfartrumpet, trumpet, althorn, bastrumpet, eufonium, tuba och trummor/pukor. Kårens huvuduppgift är att spela vid beriden högvaktsavlösning på Kungliga slottet, men den framträder även i många andra sammanhang under våren och sommaren, både till häst och till fots.


MEDELTIDSFÖRENINGEN NORDMARK
Rikstäckande ideell förening som försöker återskapa medeltiden, så som den var och så som den kunde ha varit. Medlemmarna strävar efter att hitta de rätta stämningarna från medeltiden. Detta förutsätter fördjupning i ämnen som har med medeltiden att göra genom att praktisera det man lär sig genom att tillverka saker enligt medeltida förebild, ägnar sig åt hantverk, de sköna konsterna och att lära sig slåss med svärd och sköld. Intresseområdena är därför lika skiftande som den medeltida kulturen; heraldik, kalligrafi, bågskytte, vapensmide, hantverk, matlagning, dans och musik. Föredömliga i sin verksamhet, planerar instiftandet av ett barngille.
Medeltidsföreningen NORDRIKE

MOLIEREENSEMBLEN
Teatergrupp. De stora och ibland burleska uttryck som vi arbetar med är hämtade från Commediadell'Arte, clown, bouffoon, melodrama och slapstick. Våra skådespelare har lång erfarenhet av vad vi kallar ett fysiskt teaterspråk. Vi är skolade i olika clowntekniker, dans, akrobatik, fäktning och sk fysisk komik.

MUSIKGRUPPEN ARS ULTIMA
Ars Ultima spelar medeltida dansmusik, pilgrimssånger, kyrkomusik och festmusik. På konsertscenen, i kyrkan, på gästabudet, vid vigseln, dopet eller begravningen. Ars Ultima ger även
workshops i instrument- och musikhistoria.


MÄSTER OLOFSGÅRDEN

Hemgården i Gamla stan. Svartmangatan 6 i hjärtat av Stockholm. Här samlas ett flertal organisationer och föreningar. Här hålls kurser av mångahanda slag.
GAMLA STANS LEVANDE JULKALENDER 2007 - en trevlig nystartad tradition - en levande Julkalender där varje kväll under hela december innehåller små framträdanden som samlar folk. Det blir lite "Kamomilla stad" över det hela... mycket trevligt.
Mäster Olofgårdens expedition, vardagar kl. 9.30-16.30, tel. 08-10 20 19.

NACKA HEMBYGDSGILLE
Föreningen har funnits sedan 1927 och hör till storstockholms mest aktiva inom folkmusik och folkdans. Vi har två större dansgrupper och tre musikgrupper som är aktiva i föreningen. Dessutom håller vi regelbundet kurser i gammeldans för nybörjare sedan några år tillbaka. Hos dem finns också en Sekelskiftesgrupp.

PIED EN L`AIR
Dansgruppen uppträder med danser från renässansens 1400-tal till och med rokokons 1700-tal. Föreställningar, uppvisningar och dansutlärning - alltid i tidstrogna dräkter - finns på repertoaren. Bokas för alla typer av evenemang.

POLSKEDANSARNA
Föreningen Polskedansarna har funnits sedan 1982. Idag ca 100 medlemmar som har folklig musik och dans som sitt gemensamma intresse. Folkdans, gammeldans, polskekurser - alla har vi dansat några år. Du som har liknande dansvana är välkommen att sälla Dig till denna trevligt brokiga skara. Kontakt: anders.pettersson11@comhem.se
Spelman och dansare om polskan

RIDDARKLUBBEN
Riddarklubben drivs av Livrustkammaren och vänder sig till barn i 4 - 12-årsåldern. Verksamheten har funnit s sedan 1992 och man ordnar varje månad någon aktivitet i eller utanför museet. Den stora Riddarmaskeraden i Stadshuset varje år i september har blivit mäkta populär.
Riddarklubben, 08 – 519 555 51 eller
riddarklubben@lsh.se

SAMFUNDET S:T ERIK
STOCKHOLM - VÅR VACKRA HUVUDSTAD
Gläds Du över att uppleva Stockholms skönhet? Vill Du vara med och värna stadens kulturhistoriska värden? Anser Du att staden ska utvecklas med bevarade kvaliteter även i framtiden? Samfundet S:t Erik stiftades 1901 och blev därmed den första organisationen som målmedvetet verkade för att respekt för och omtanke om Stockholms historia, kultur och skönhetsvärden skulle beaktas vid stadens omdaning.

S:T OLOFS GILLE
Förening som lyfter fram det sena 1400-talet. Både de militärkulturhistoriska men också det civila samhället i Stockholm under denna period. Deltar ofta i arrangemang och berättar om 1400-talets Stockholm och visar upp dräkter/militära uniformer.
(En vacker hemsida./red.)

STOCKHOLMS BORGARGILLE
Instiftades 1921 vid en kollation på Gåshaga, av bl fl. boktryckare Carl Lagerström. ett stort BIBLIOTEKET som innehåller c:a 5000 volymer stockholmiana, systematiserade enligt det system som biblioteken använder. Telefon 661 14 01
Öppettider: Tisdag-Fredag 10.00-14.00. Inträdesavgift: 20 kr (inklusive Arkivet)

TITTSKÅP

STOCKHOLMS BORGERSKAP
KÄNN DIN STAD - Intressant Stockholmshistoria. BORGERSKAP OCH BURSKAP. Sedan många hundra år tillbaka har städernas invånare benämnts borgare. Från läroboken i skolan känner vi till begreppet "adel, präster, borgare och bönder". Borgarna var huvudsakligen handelsmän och hantverkare och har under alla tider haft en självbestämmanderätt i frågor som rör städernas förvaltning. Redan på 1500-talet kan man läsa om "de äldste", ett råd som bestod av ett antal herrar, valda av stadens borgare. Deras huvudsakliga uppgift var att administrera stadens närförsvar, "borgargardet". Skötsel och underhåll av hamnar och slussar, vakthållning och liknande, var andra uppgifter som sköttes av "de äldste". Från början bestod de av 48 förtroendevalda, som under 1800-talet kom att utökas till 50. Den sociala verksamheten började man ägna sig åt i början av 1700-talet.

STOCKHOLMSFÄNIKAN
erbjuder ett kulturmöte för människor med passion eller intresse för 1500-talet. Genom sång och musik, marsch och taktik främjar vi kunskapen om och levandegörandet av vårt europeiska historiska arv./ Ett mycket vackert gäng...färglada innifrån och ut/red.


STOCKHOLMS-GILLET

Stockholms-Gillet arrangerar sedan 1915 julmarknad varje år i Gamla stan. För många stockholmare är det en kär jultradition att besöka stadens äldsta torg.
Kansliet: 08-411 26 48

STOCKHOLMS SPÅRVÄGSSÄLLSKAP - sköter om Djurgårdslinjen som är en veteranspårväg i Stockholm. Är en del av Svenska Spårvägssällskapet


SVENSKA LINNÈSÄLLSKAPET
Vi är en rikstäckande organisation som vill sprida och fördjupa kunskapen om Carl von Linné och hans verk. Vi vill vårda den linneanska traditionen och på så sätt värna om och väcka intresse för natur och vetenskaplig kultur. (Carl von Linné tillbringade också tid i Stockholm)

SVENSKA HORNSÄLLSKAPET
Medlemsföreing som är öppet för alla hornälskarer. Här finner du allt om valthorn i Sverige och hela Norden! Movitz on line - intressant om konserter i 1700-talets
Stockholm.

SÅNGDUON BAROKOKO
Framträder på fester, konferenser, mässor och andra tillställningar. Vi anpassar innehållet efter önskemål. Det kan innebära allt ifrån att ta emot gäster, underhålla vid drink eller middag, finnas med i miljön som ett vackert inslag med bakgrundsmusik till att agera värd och värdinna.

SÄLLSKAPET FÖR 1700-TALSSTUDIER
Sällskapet för 1700-talsstudier är ett tvärvetenskapligt forum för forskare med 1700-talet som specialitet. Genom anslutning till ISECS (The International Society for Eighteenth Century Studies) har medlemmarna även kontakt med motsvarande forskning i andra länder. Sammanlagt rör det sig om upp emot 10.000 forskare i ett 50-tal länder världen över.
OBS. MISSA INTE DERAS SPÄNNANDE FÖRELÄSNINGAR!

SÄLLSKAPET GUSTAVIANERNA
Gustavianerna ett kostymsällskap som gör tidsresor tillbaka till 1700 talet samt reser omkring och föreläser i ämnet. Gustavianerna - Tidsresenärer - Arbetar med föreläsningar, modevisningar, lektyraftnar, deltar i seminarier, besöker skolor mm. Program kan skräddarsys efter önskemål.
Kontakt ordf. Eugene Udeborn


TAUBESÄLLSKAPET
Från tidigare två sällskap som vårdade nationalskalden Evert Taubes minne är det sedan 2004 genom sammanslagning nu endast en stark grupp som gör detsamma. Se hemsida för aktuella aktiviteter.

TEATERFÖRENINGEN KRUT
En teaterförening som specialiserat sig på 1700-talet och med ett brinnande intresse för teater deltar i olika sammanhang. Har dock både 1700-tals- och 1800talskostymer från olika samhällsklasser för både män och kvinnor. Tar uppdrag att medverka vid företagsfester, privata fester, festivaler osv för att förgylla stämningen och ge en guldkant på evenemanget.
Kontakt: Catharina Taube, tele: 08-715 65 38 Epost:
krut.nacka@telia.com
Björn Fosberg, tele: 08-715 89 50

Fler länkar kommer att läggas in här,
hjälp oss gärna att fylla på
kontakta oss