EN STOR HISTORISK DRÄKTPARAD
MITT I STOCKHOLMS HJÄRTA

Skeppsbron lördagen den 29 maj 2004
Program nedan - med reservation för ändringar


PROGRAM - Lördag

Samling från ca 12.30 - 13:00 Käraste Bröder, Systrar & Vänner!
Lystren! Lystren! Samlen Eder invid Teaterkonungen!
Samling invid Gustaf III staty på Skeppsbron; Mäktigt mingel av alla århundraden som Stockholm har skådat! Movits - blås i hornet!


Cermoni Mästare Lasse Lindberg tar kommandot! Surpriser av Moliere Ensemblen! Fanfarer! Jubel! - Överraskningar välkomnas!
Thord Lindé och Fredmans Stråkar stämmer upp och Thord Lindé sjunger igång paraden.... Kan Du Din Bellman...fall in i sången!


En parad i paraden
Riddarklubben deltar. Kungar och drottningar, riddare och jungfrur - alla är välkomna att vara med i den stora paraden. Riddarklubben har sin egen flagga för att alla ska hitta. (Anmälan för barn - se nedan)


13:15
Dräktparaden lämnar Skeppsbron
Vi går nu alla sjungande mot Kungsträdgården! Mycket sprattel, hyss och uppträden i ledet! Folkdansgillet Kedjans kör Folkpust underhåller på vägen. Över Strömbron - in i Kungsan. Moliére Ensemblen härjar vilt i leden, Teaterföreningen KRUT ses lite överallt samtidigt. Händelser uppstår hela tiden - små scener. Du får väldigt gärna iscensätta egna små tablåer och bus!


Exakt 13.30 Dräktparaden anländer till Kungsträdgården
Kungsträdgårdsscenen
Fanfarer när paraden börjar välla in. Här pågår Smaka på Stockholm-Restaurangerna Dag. Lasse Lindberg upp på scenen och "pratar in" paraden i Kungsan och upp Majgreve och Majgrevinna och alla andra som skall upp på scenen. Fort ska det gå eftersom vi är i modern tid här - bråttomtiden. Vi har exakt 30 min på oss på scenen! Majgreven & Majgrevinna anländer samtidigt från andra hållet i en vacker Viktoriavagn. Hyllningar till Majgreven och Majgrevinnan på scenen! Juryns motivering läses.

Majgreve är Mats Hellström, landshövding i Stockholms län,
Majgrevinna är Gen Hedberg, skådespelerska Teater Dur & Moll - Fjällgatan
Majgreven säger några ord!


ca 13:40 Dräkter ur Paraden visas! Ett smakprov av den visning som sedan blir på
Slottsbacken. Ett visst antal historiska dräkter bildar fond i halvcirkel bakom Martin
Ciszuk, dräkthistoriker, som berättar kort om dem.


13:50 Vivat Bellman! Thord Lindé och Fredmans Stråkar- här bjuds alla att
sjunga med.

Exakt 14.00
Återtåg till Gamla stan
Vid uttåg- Stolta stad klingar vackert. Återtåg till Bacchi Buller! Nu kan vi ta det lugnt igen och gå tillbaka till 1700-talets tid. via Norrbro - in på Västerlånggatan och upp den gamla processiongatan till Stortorget - slutligen är vi tillbaka vid Bacchi Buller på Slottsbacken!

Därfortsätter programmet....se BACCHI BULLER


VISA DIN DRÄKT PÅ SCENEN!
Har Du en speciell dräkt som Du gärna visar? Det kan vara allt från mannen på gatan till speciella högtidsdräkter. Hör av Dig och berätta om Din dräkt så får Du kliva upp på en scen och förevisa den för alla i publiken. Kontakta oss.


RIDDARKLUBBEN
Riddarklubbens barn kommer att ha en parad i paraden och vi hoppas förstås på många Kungar och drottningar, riddare och jungfrur - alla är välkomna att vara med i den stora dräktparaden runt Stockholms Slott den 29 maj. Samling från kl 12.30 vid Gustav III:s staty på Skeppsbro.
Avgång ca 13.15. Vuxna får gärna gå med i paraden alternativt följer de barnen lite vid sidan av och hämtar sina Riddarklubbsbarn På Slottsbacken eller vid Livrustkammarens ingång ca 14.30

Anmäl ditt intresse till Riddarklubben, tele: 08 – 519 555 51 eller via
epost: riddarklubben@lsh.se

ALLA HISTORISKA TIDSEPOKER
Här blir det ett hav av färgglada och vidlyftiga dräkter, peruker och sminkningar. Här tar vi fasta på alla historiska dräkter som finns i vår stad eller de som vill komma hit i den de har - alla tidsepoker är välkomna. Vi bjuder in modeskolorna, designutbildningar och kursverksamheterna att skapa något modernt med känsla av 1700-talets fester och baler. Kanske får en ny designstjärna en skjuts ut i världen med hjälp av inspiration från detta evenemang? Men framför allt inbjuder vi alla som har tillverkat sig en egen historiska dräkt att bara flanera runt i vår historiska stadskärna och fylla hela den gamla staden med synen av svunna tiders invånare…

Vi vet att det i Stockholm finns massor av vackra historiska dräkter! Nu hoppas vi kunna skapa ett årligt tillfälle för alla som har lust att inta vår vackra stadskärna i dessa dräkter. Överallt i världen finns fantastiska festspel och alla har sin egen särprägel beroende på platsens själ och på hur de människor som befolkar den vill utforma just sitt evenemang. Nu kan Du också redan planera Ditt deltagande i den stora dräktparaden runt Gamla stan! Kanske vill Du kliva upp på någon av scenerna i Kungsträdgården eller på Slottsbacken och delge åskådarna det mest specifika med just Din dräkt?Vi söker stadens själ! Därför letar vi efter dess eldsjälar, som vill delta med liv och lust!

För att göra själva vägen till ett mål i sig så förbereder Du Dig med att gå en studiecirkel där man kan sy sin egen historiska kostym till festspelet och även få stöd i sömnaden.

Avgång ca kl 13.15: Gustaf IIIs staty - Skeppsbron.
Paradvägen: Över Strömbron - in i Kungsträdgården, med pågående RESTAURANGERNAS DAG och även där finns en stor publik - här blir en kort uppvisning av några specifika dräkter. Dräktparaden fortsätter ut ur Kungsträdgården till Kungliga Operan, över Gustaf Adolfs torg, passerar Norrbro, förbi Lejonbacken, Västerlånggatan fram till den gamla processionsgatan upp till Storkyrkan, in på Stortorget - tillbaka på Slottsbacken där scenen intas för att åter visa några magnifika dräkter ur historiens djup. Så har vi fyllt stadsbilden med syner, röster, musik och skratt - från många epoker!