DET MARITIMA STOCKHOLM
"Vatten...stan är full av vatten"....


Folkfester där historiska fartyg är inbjudna att medverka lockar oftast massor av människor. Kanske är vi många som i djupet av oss själva inser hur oerhört viktigt vatten är. Dels att människokroppen består av en hel del vatten, att vattnet är hela planetens blodomlopp och att så mycket kommunikation sker på våra vatten...för att inte tala om hur mycket av alla våra förnödenheter som kommer via vattnet. Stockholm är en av världens vackraste hamnstäder. STADEN PÅ VATTNET

HAMNKVARTERSNYTT - Föreningen Stockholms Sjögård (se nedan) ser hela tiden till att man kan läsa om vad som händer i våra hamnkvarter, (ligger på deras hemsida, går att prenumerera på).
Vi är helt enkelt beroende av vatten och vår vackra stad Stockholm - ligger på vattnet!
Men här finns massor som är kopplat till att vi är en sjöstad.

SJÖVÄDER från TextTV
Sjöhistoriska museet : Här hittar man ofta spännande föreläsningar, man kan också via Facebook få hemskickat så fort de har olika evenemang på gång.
VASAMUSEET
-
kolla diverse föreläsningar mm
NYHESBREV från Statens Maritima museer - kan prenumereras på

BECKHOLMENS DOCKFÖRENING
- Det levande fartygsvärnscentret i Stockholm. Se:BECKHOLMENS BLOGG - http://www.beckholmen.blogspot.com

MARINA LÄROVERKET - här kan Du hitta jobb på segelfartyg.
Läroverket ligger i Stocksund. Marina Läroverket är en friskola med huvudinriktning på gymnasieutbildningar med marin profil. Skolan har även KY-utbildning till fartygsbefäl och kortare kurser med nautisk inriktning. Se mer om Marina Läroverket på hemsidan www.marinalaroverket.se
SEGELFARTYGET ÄLVA är främst Marina Läroverkets skolfartyg och används numera endast i undantagsfall som charterfartyg.

Kungliga lotsverkets Ångtjänstefartyg S/S Orion - Öppet skepp alla dagar 9.30 - 15.00. Fri entré. Mitt i Stockholms hjärta på Skeppsholmen ligger S/S Orion som är ett gammalt stabsfartyg som tillhört Kungliga lotsverket. Läs mer på hemsidan.

FARTYGSEVENEMANG 2009:
Nätttidningen SKÄRGÅRDEN/evenemang
- från Grisslehamn till Landsort
Stockholmsområdet och internationellt:
HULDAFESTIVALEN - från Stockholm till Istanbul, 2009 - 2010 -
mycket spännande projekt att följa på deras hemsida. Var är m/s Hulda nu?
Sjöhistoriska museet
, Läs om Sjöhistoriskas övriga föredrag och andra evenemang:
25 april 2009 - Sjösäkerhetsdag
23 - 254 maj 2009 - Kajakdagar
29 maj 2009 - Båthall 1 öppnar utställningen TITANIC, samtidgigt öppnar Båthall 2 med alla vackra båtar

- BECKHOLMSDAGEN - LÖRDAG 16 MAJ 2009
Arrangeras av Beckholmens Dockförening sedan 1986. Det levande fartygsvärnscentret i Stockholm. Se:BECKHOLMENS BLOGG - http://www.beckholmen.blogspot.com

- VETERANBÅTSMÖTE- 30 - 31 maj 2009
- i Wasahamnen

- STOCKHOLMS SJÖGÅRDS KONVENT- 29 maj 2009 kl. 09.00 - på Vasamuseet.
(i VASAMUSEET stora salen (300 platser) ALLA som har intresse av Stockholms maritima värden är mycket välkomna!
(Program kommer inom kort) Program förra året 2008

- SKÄRGÅRDSMÄSSAN - 29 - 31 maj 2009 - i Wasahamnen på Djurgården

2009 firas ett 20 - årsjubileum. Skärgårdsmässan är en folkfest som inviger sommaren varje år. Här möter tiotusentals besökare företag med anknytning till Stockholms skärgård

SKÄRGÅRDSBÅTENS DAG - onsdagen den 3 juni 2009 - kl. 18.15 - den stora båtparaden till Vaxholm! En tradition sedan 1964 och en av skärgårdens största folkfester!

SKEPPSHOLMSDAGEN - 13 september 2009 (program kommer)

INTERNATIONELLT:
NORDISK SEJLADS - 29 juni - 8 juli 2009

Nordisk Seglats är en kappsegling i vänskaplig anda, som varje år seglas av traditionellt riggade fartyg mellan Danmark, Norge och Sverige. Det är en fantastisk upplevelse att få se alla de gamla skutorna samlas i hamnarna och bilda ett hav av trämaster, känna lukten av tjära och se ungdomar och äldre mötas och umgås över nationaliteterna. Normalt deltar 30-40 fartyg med ett samlat besättningsantal på c:a 500 personer.

Föreningen Constantia
De har ibland intressanta föreläsningar på Beckholmen i Stöttboden.
Mer info om Sjöfartsserien på www.constantia.se

ALLRA LÄNGST NER i DENNA SIDA: 2008 års evenemang - får ligga kvar eftersom de troligen upprepas varje år


FÖRENINGAR (i stockholmsområdet).
En organisation som samlar mängder av maritimt intresserade föreningar och människor är: STOCKHOLMS SJÖGÅRD - MARITIMA STOCKHOLM
SJÖGÅRDENS OMRÅDE -
Under Sjögårdens tak är avsikten att samla alla föreningar, företag, institutioner och museer som bedriver maritim verksamhet eller har ett maritimt inriktat intresse inom Sjögårdens område. Sjögården har tagit till sin uppgift att sprida kunskap om detta område och dess sällsynt goda förutsättningar att bli ett unikt marinkulturellt centrum samt att genom samordning av och stöd åt medlemmarna och deras verksamheter arbeta för att denna traditionella miljö vidmakthålles och vidareutvecklas. Förhoppningen är inte bara att skapa ett attraktivt turistmål med musealt intressanta inslag utan också att visa upp en levande traditionell båt- och fartygshantering i en genuin miljö samt genom utbildning vidareföra gammalt maritimt hantverkskunnande.

I Sthlms Sjögård ingår bl annat: Beckholmens dockförening, Beckholmens vänförening, Drottning Viktorias Örlogshem, Dykvännerna, Flottans män (FM), Föreningen Briggen, Föreningen M 21, Föreningen Sofia Linnea, GV Varv, Kungliga Motorbåt Klubben, Kungliga Svenska Segel Sällskapet (KSSS), Kungliga Örlogsmannasällskapet, Kustjägarveteranerna, Mtb-veteranerna, Museifartyget Orion, Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar, Pille Repmakare, Shamrocks vänner, Sjöofficerssällskapet, Skeppsholmens Folkhögskola, Skeppsholmskåren, Skärgårdsstiftelsen i Stockholms Län, Statens Maritima Museer, Stockholms Sjövärnskår, Stockholms Skeppsförening, Svensk Dykhistorisk förening, Sveriges Båtboende, Sällskapet af Chapman, Sällskapet Galärerna, Sällskapet Skärgårdsbröderna, Vasamuseets Vänner, Föreningen Sveriges Sjöfartsmuseum i Stockholm, Militärsällskapet

Några är kopplade till epostadresser eller egna hemsidor.
Ett evenmang som Sthlms Sjögård är upprinnelsen till är: SKEPPSHOLMSDAGEN
NÄSTA GÅNG - 13 september 2009

Fler föreningar:
FÖRENINGEN FLASKSKEPPARNA
En liten förening som bygger skepp i flaskor. Deltar på arrangemang på Skeppsholmsdagen, Hobbymässan, Sportlovs- och jullovs-kul på fyrskeppet Finngrundet. Då avslöjar vi hemligheten bakom "hur kommer båten in i flaskan". Detta är ett trevligt sätt att sprida hobbyn till både unga och vuxna. Träffas en torsdag varje månad.
FACEBOOKSIDA om LUMA-kranen och andra Hamnkranar
(länk inom kort)
MUSEIFÖRENINGEN VETERANBÅTEN - värnar, vårdar, visar.
Veteranbåtsarkivet på Sjöhistoriska

UDDA LOKALER - att hyra i området/Skeppsholmen:
Det finns oanade möjligheter att anordna måltider, mottagningar, konferenser mm inom Stockholms Sjögård Några exempel:
* Gunrummet ombord torpedbåten Spica; info@t121spica.se
* Salongen ombord Orion; projekt.orion@home.se
* Segelsömmarsalen -100 pers www.skeppsholmsgarden.se
* Briggen Tre Kronor www.stockholmsbriggen.se
* St Maritima museer www.maritima.se
* Sjöofficerssällskapet välkomnar Dig till Kastellet:
Oslagbart läge! Ser allt! Kajutan högst upp rymmer 16 personer.
Gunrummet därunder rymmer upp till 30 personer.
Där finns även grupprum och naturligtvis konferensservice.
Kontakt: Claes Grönberg 08 - 611 15 02. www.stockholmskonferens.se
Sjöofficersällskapet i Stockholm SOSS har köpt restaurangfartyget Noaks Ark, (Södertälje), som efter uppsnyggning vid Mälarvarvet, förtöjts vid Ö Brobänken som Sällskapets hemvist under de 2 år L R 8 renoveras. SOSS har funnits å LR 8 sedan 1849.

CAFÈ BADHUSET - Östra Brobänken,
ligger längs brobänken snett nedanför Skeppsholmens Folkhögskola och drivs också av skolan. Kliv av Djurgårdsfärjan på Skeppsholmen och cafét är ett stenkast bort... med utsikt över Djurgården. Öppet alla dagar 11-17 hela sommaren och en bit in på hösten. (fortfarande öppet i oktober)


HISTORISKA FARTYG:
KULTURHISTORISKT VÄRDEFULLA FARTYG K-MÄRKS av Statens maritima muséer
Totalt finns 81 K-märkta fatyg i Sverige (2007).

I vårt kära grannland Norge
, där man är lite vidsyntare än oss på flera områden, har man sedan 1984 ett FARTYGSVÄRNCENTER, uppbackat av norska Riksantikvarien och därmed staten. Något som skulle vara oerhört trevligt att få i Sverige också. Det handlar ju om riktigt gediget hantverk.
Veteranbåtsarkivet

VASAORDERN - en riksklenod

Marinbasen i Karlskrona ansvarar för underhåll av denna dyrgrip.
Den ursprungliga kungaslupens historia och den senare

Kungamöte på Strömmen - artikel i PopulärHistoria

SEGELFARTYG i STOCKHOLMSTRAKTEN
Under stadens 750-årsfirande samlade vi 19 skutor från Stockholm och dess närmiljö. Tillsammans med en 1800-talsmarknad vid Räntmästartrappan så blev det en skuthamn i 1800-talsstuk, de flesta akterförtöjda längs Skeppsbron. En underbar syn....en skog av master. Dessa återfinns nedan.
Lista över K-märkta fartyg - Wikipedia
Lista över traditionsfartyg - Wikipedia

Sveriges Segelfartygsförening - Sveriges Segelfartygsförening, SSF, organiserar idag 66 segelfartyg - slupar, jakter, galeaser, skonare, ketchar med flera. Många fler än här finns listade hos dem med mycket information om alla och koppling till egna hemsidor.

CONSTANTIA - byggår 1908
Skonerten Constantia ägs och drivs av Stiftelsen Solnaskutan. Syftet med verksamheten är att ge barn och ungdomar möjlighet att komma ut på sjön i ett riktigt segelfartyg från förr. Ungdomarna får uppleva kamratskap, äventyr, praktiskt handlande, kort sagt de får kontakt med levande livet.
FIRAR 100 år i år 2008 - byggdes 1908 i den lilla sjöfartsstaden Marstal på Ærø, i södra Danmark. Deltar i år i segelfartygsevenemanget i Brest, Frankrike.
ANNE-MOON - segelfartyg, byggår 1910, K-märkt
ARIEL - kutter, skolsegelfartyg
BELLE AMIE - galeas
DEODAR - segelfartyg, byggår 1911, K-märkt
ELLEN - skolfartyg, byggår 1897, K-märkt
EMMA - jaktgaleas, byggår 1900, K-märkt
GUNHILD - galeas, byggår 1905, K-märkt
HELMI - sandkil, byggår 1886, K-märkt
HOPPET - galeas, blivande skolfatyg (numera Estland) byggår 1927, K-märkt
HULDA - ett seglande kulturarv, byggår 1905, K-märkt
NAJADEN - tremastskonare
NORDKAP - riggad ketch, byggår 1906
RUTH - segelfatyg byggår 1914, K-märkt (hittar ingen hemsida)
SKIDBLADNER - numera såld till Norge
SOFIA LINNEA - vedjakt, K-märkt
SUNBEAM - kutter, byggår 1905, K-märkt
SVALAN - segelfartyg (juni -08 till salu)
VIDA - såld till utlandet
ÄLVA - ÄLVA - segelfartyg/skolfartyg, byggår 1939
ÄRAN - troligen såld till utlandet
Alla dessa medverkade i Sthlms 750-årsjubileum, i den Historiska hamnen.

SKOLSEGELFARTYG I SVERIGE
Av de svenska segelfartygen kan omkring 25 räknas som skolskepp i någon mening. Verksamheten i fartygen är tämligen olikartad och uppvisar en stor mångfald, säger Haakon Malmborg, själv från skolfartyget Solnaskutan.
Ostkusten - har Ariel, Belle Amie, Constantia, Ellen, Gerda, Shamrock, Sofia Linnea, Tre Kronor och Älva, = 9 skepp
Sydkusten - har Gladan, Falken, Sarpen och Valkyrien, = 4 skepp
Västkusten - har Astrid Finne, Atene, Atlantica, Britta, Gratia, Gratitude, Gunilla, Götheborg, Hawila, Ingo, Kvartsita och Westkust, = 12 skepp Totalt 25 skepp.
Den seglande gymnasieskolan (ett av Sveriges största segelfartyg - T/S Gunilla)
Skeppsholmsgårdens sjöutbildningar - Skeppsholmen, Stockholm
Föreningen Jakten BRANTEVIK - ungdomsseglingar på segelfartyget HOPPET
Skolfartyget ASTRID FINNE - Öckerö, Västkusten
(Astrid Finne i Västindien - ett äventyr)
Skolfartyget ATENE - Skärhamn, Bohuslän
Skolfartyget ATLANTICA - Svenska Kryssarklubbens Seglarskola, Göteborg
Skolsegelfartyget T/S BRITTA - Uddevalla
Skolfartyget FALKEN - Försvarsmaktens skolfartyg
Skolfartyget GERDA - Gävle
Skolfartyget GLADAN - Försvarsmaktens skolfartyg
Skolfartyget GRATIA - Svenska Kryssarklubbens Seglarskola, Göteborg
Skolfartyget GRATITUDE - Svenska Kryssarklubbens Seglarskola, Göteborg
Skolfartyget T/S GUNILLA - Västkusten
Skolfartyget GÖTHEBORG - Göteborg, Västkusten
Skolfartyget HAWILA - Öckerö, Västkusten
Skolfartyget INGO - Göteborg, Västkusten
Skolfartyget KRISTINA - Öckerö, Göteborg
Skolfartyget LAGAREN - Skeppsholmen, Stockholm (tveksam framtid)
Skolsegelfartyget KVARTSITA - Skaftö, Västkusten
Skolfartyget SARPEN - Simrishamn
Skolfartyget SHAMROCK - Skeppsholmen, Stockholm
Skolfartyget TRE KRONOR - Stockholmsbriggen - Kastellholmen, Stockholm
Skolfartyget VALKYRIEN - Ostkusten
Skolfartyget WESTKUST - Orust, Västkusten
Segelfartyget Älva - Stocksund

Tremastskonaren Vega , Gamleby - (artikel fr. Västerviks Tidning) Efter 14 års renovering är fartyget åter i drift. Fartyget har idag cert för att segla med passagerare på däck och företag och grupper kan boka segelturer sommaren.. Vega byggdes i Viken 1909, är på 148 brt och kan sätta 650 kvm segel och seglade i fraktfart till1966. När Vega 1985 sjönk i Stockholm väntade upp-huggning. Hon räddades dock av Stiftelsen Människan & Havet i Gamleby, som ansåg att Vega måste bevaras.
Efter många års restaurering gör Vega sin ”andra” jungfrutur i juni 2008. Hon är i det närmaste ett nybygge och är nu Sveriges i särklass vackraste och mest välbyggda tremastskonare. Ett rykte lär säga att Vega är Östersjöns snabbaste bidevindseglare!
Tips fr. Naturens Bästa - Skonaren Linneá

OCH HOS VÅRA GRANNAR

Galeasen Albanus - nybyggd 1988 - Åland
Skonaren Linden - nybyggd 1990 -1993 - Åland
Skolfartyget Michael Sars - Högskola på Åland - M/S MICHAEL SARS (kolla positionen)

SEGELFARTYG BYGGDA EFTER GAMLA FÖRLAGOR (i Sverige och utanför)
Briggen Gerda - Gävle
Christine af Bro - Kristinehamn.. Byggd 1997 - 2005
Stockholmsbriggen - Stockholms egen stolthet
Kalmar Nyckel - Seglade sin första tur 1638 från Sverige till den Nya världen.
Ostindiefararen Gotheborg
- Följ skeppet Götheborgs seglats på de stora världshaven.
I Linnes kölvatten - veckobrev från fartygets forskargrupp

ÅNGFARTYG I STOCKHOLMSTRAKTEN
I Stockholm har vi VÄRLDENS STÖRSTA ÅNGBÅTSFLOTTA gående i trafik - det är väl verkligen något att känna sig stolt över...eller hur!

Vad vore Stockholm utan sina vita båtar - vägen ut till skärgården. I Stockholms 750-årsjubileum visade de upp sig. Tillsammans med mässingsorkestrar på alla båtarna utgick de från Skeppsbron, fullastade med passagerare, slussade i Hammarby kanalen och gick tillsammans över Riddarfjärden mot Riddarholmen och la sig som på Strindbergs tid längs kajen. Det var en fantastiskt pampig syn när de i bredd alla närmade sig Riddarholmen.
Ångfartyg i Stockholms skärgård

ÅNGBÅTENS DAG - 2000 -bilder (massor av ångbåtsbilder mm av Lars-Åke Larsson)
ÅNGBÅTENS DAG - i bilder 2007

Ångfartyget s/s BLIDÖSUND - byggår 1911, K-märkt
Ångfartyget s/s EIDERN - byggår 1880, K-märkt
Ångfartyget s/s MARIEFRED - byggår 1903, K-märkt
Ångfartyget s/s STORSKÄR - byggår 1908 - FIRAR 100 år i år 2008, K-märkt
Artikel: "STORSKÄR HAR ÅNGAT PÅ i 100 ÅR"

Ångfartyget s/s SALTSJÖN - byggår 1925, K-märkt
Ångslupen s/s TÄRNAN - byggår 1901, K-märkt
Ångfärjan DJURGÅRDEN 3 - byggår 1897
Ångslupen s/s ÖSTA - byggår 1898, K-märkt


SKÄRGÅRDENS TRAFIKANTFÖRENING
Projekt STOCKHOLMS BÅTTRAFIK 2013
SVERIGES ÅNGBÅTSFÖRENING
SÄLLSKAPET ÅNGBÅTEN - Göteborg
Apropå rigida regler

VIKINGA/MEDELTIDA SKEPP
Alsnu skepppslag
- levandegör det vikingatida Adelsö
Medeltidskeppet BLANKA:s Skeppslag - Sthlm
Medeltidskeppet HELGA HOLM - Sthlm
Ove Långes Vikingaskeppsida
Rosala vikingacenter - här finns skeppen ALVIDA och HOGLAND
Vikingabåtsföreningen AIFUR - Uppsalatrakten
Vikingaskeppet TÄLJA - Norrtälje Vikingaskeppet VIKING PLYM - Täby
Vikingaskeppet GLAD av GILLBERGA - Värmland
Vikingaskeppet SIGRID STORRÅDA - Lidköping

NORDEN
Långskeppet Haakon Haakonsson - Bergen Norge
Vikingamusiker KRAUKA - DanmarVikingaskeppet SEBBE ALS - Danmark
Solkompassen - vikinga navigation, dansk sidaLÄNKAR TILL ANNAT MARITIMT INTRESSANT
AXELs FARTYGSHISTORIA
BYGGET av STORBÅTEN ULLA WINBLADH - blogg av båtbyggare Annelie
FÄRDEN med VEGA - Nordostpassagen 1878 - 1879 - mycket intressant marinhistoria
GÄVLE VARVS HISTORISKA FÖRENING
MARINARKEOLOGI
- rekonstruktioner och skeppsbyggnad
REPSLAGARMUSEET
- Att se repslagning och att höra maskiner från 1920-talet, att känna lukten av naturfibrer och trätjära, att ta i fibrer, garn, trossar och kablar och annat tågvirke gör Repslagarmuseet till ett levande museum.
SVENSKA KRYSSARKLUBBEN - Stockholm
SYR
– Sveriges Yachtkonstruktörers Riksförening
TRADITIONELL SJÖFART OCH SKEPPSBYGGNAD - Skeppsbyggare Gustaf Dillners sida, massor avlänkar
WEBGOTLAND - en intressant sida med massor av länkar under rubriken SJÖFART

EVENEMANG SOM PASSERAT UNDER ÅRET 2008
Får ligga kvar eftersom de troligen upprepas varje år

STOCKHOLMSOMRÅDET:
BRIGGEN TRE KRONOR - Följ med på seglingar – via film eller ombord!
SKEPPSHOLMSDAGEN - 14 september 2008 -
program kommer så småningom

BECKHOLMSDAGEN - LÖRDAG 24 MAJ 2008 - (Beckholmens Dockförening)
BECKHOLMSRODDEN - Lördagen den 24 maj 2008
(4:e året i rad) Krögaren Erik Lallerstedt är arrangör för denna årliga rodd och bjuder samtidigt in alla damer att komma i hatt och en vinnare av tjusig hatt koras. VÄL MÖTT PÅ KÄRA BECKHOLMEN säger han. I år utmanar de Grand Hotel:s kockar i denna rodd med 6 roddare och en rorkulla i varje båt/Gondolen vann i år 2008.

SALTKRÅKAN RACE -
2008 - (fr. Stockholmsbriggens hemsida)
Rapport från Thomas Andersson till Sthlms Sjögård -
Årets upplaga blev en riktig fajt. Det blåste finfint, 10-11 m/sek och solen sken när vi rasade iväg allihop över startlinjen vid Ramö. Nya på banan:
Briggen Tre Kronor och hundraelvan Vega. Vilken syn på fjärden! Tre Kronor gick som ett spjut och höll de gamla skonerterna Ellen och Constantia itäten på första benet. Sen kom kryssen mot Boskär, tillbaks runt Rögrund och sen syd Fjärdhällan mot målet vid Munken. Tre Kronor hade 14 tuffa stagvändningar, ett styvt jobb som klarades galant. Men sneseglarna drog ju ifrån till slut och Ellen gick i mål tätt efter stora roslagsjakten
Sofia Linnea, som pga handikappet dock fick nöja sig med sjätte plats. Skeppsholmsgårdens Elmy kom tvåa, finfint renoverade danska kuttern Anna-Sofia trea och Eureka fyra, en engelsk kutter som gästar Beckholmen över vintern. Överlägset snabbast gick som vanligt stagsegelskonaren Svanen. Ariel och Constantia bröt pga problem med peke (satt löst) resp. storbom (gick av). Får dela på Shit-priset, en kaskelot av guld som dyker i en havsvåg av blåmålad gips, såsom för att gömma sig för världens blickar…

Höstsegling Saltkråkan race 6 okt 2007 i BILDER (av Lars-Åke Larsson)

SKÄRGÅRDSMÄSSAN i Wasahamnen på Djurgården 30 maj - 1 juni 2008
Skärgårdsmässan är en folkfest som inviger sommaren varje år. Här möter tiotusentals besökare företag med anknytning till Stockholms skärgård.
Nyhet! Ostindiafararen Götheborg kommer till Skärgårdsmässan 2008!
TRE SEKLERS FLAGGSKEPP 29 maj - 1 juni 2008
Den 29 maj kommer Ostindiefararen Götheborg III till Stockholm. Fram till den 1 juni ligger hon i sällskap med Briggen vid Galärvarvet på Djurgården där vi firar Tre Seklers Flaggskepp tillsammans med Vasamuseet. Mer info finns på hemsida.

VETERANBÅTSMÖTE i Wasahamnen - Galärvarvet 31 maj - 1 juni 2008
En modern museiförening med tradition - värnar, vårdar, visar.

SKÄRGÅRDSBÅTENS DAG - onsdagen 4 juni 2008
- den stora båtparaden till Vaxholm!
En tradition sedan 1964 och en av skärgårdens största folkfester!

ÅLANDS SJÖDAGAR 15 - 20 JULI 2008
Ålands Sjödagar inbjuder onsdagen den 16 juli 2008 till
KAPPSEGLING FÖR TRADITIONELLA SEGELFARTYG OCH STORBÅTAR (läs på hemsidan)

INTERNATIONELLT:

INTERNATIONAL FESTIVAL OF SAILORS - BREST,Frankrike - 12 - 18 juli 2008
Segelfartyget Constantia seglar ner - läs mer